Provozuje:
Juris Real Estate

U služeb Airbnb je nutné dle ministryně Dostálové zajistit vymahatelnost práva.

U krátkodobých pronájmů typu Airbnb je třeba spíše zajistit vymahatelnost současného práva než vydávat nové regulace.

U služeb Airbnb je nutné dle ministryně Dostálové zajistit vymahatelnost práva.

autor. JURIS REAL, ČTK

U krátkodobých pronájmů typu Airbnb je třeba spíše zajistit vymahatelnost současného práva než vydávat nové regulace.

Na jednání k tématu sdíleného ubytování se na tom shodli zástupci ministerstva pro místní rozvoj, hlavního města a podnikatelů v tomto odvětví.

ČTK to po zhruba dvou a půl hodinové schůzce sdělila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Vymahatelnost práva je podle Dostálové v současné době složitá. Samotný pronájem bytu totiž není živností, na rozdíl od poskytování ubytovacích služeb.

Zásadní podle Dostálové nyní bude, definovat byt pro ubytovací služby, a tím službu jasně odlišit od běžného dlouhodobého pronájmu. Příslušné úřady budou podle ní díky tomu moci i lépe provádět kontrolu.

Na jednání podle Dostálové zástupci hlavního města představili také svůj návrh o přidělení větších pravomocí obcím, aby mohli regulovat provoz krátkodobých pronájmů a platformy, na kterých služba funguje.

Podle Dostálové je možné obcím větší pravomoc přidělit, otázkou ale je, jak velká má pravomoc být. Na závěru se podle ní na jednání nepodařilo shodnout.

Zastupitelstvo hlavního město na zasedání schválilo, že magistrát v rámci svojí zákonodárné iniciativy navrhne poslancům změnu živnostenského zákona, která by regulaci umožnila.

Praha navrhuje, aby obce mohly určit období, kdy by bylo ubytování v tohoto typu zakázáno, a rovněž omezit počet současně ubytovaných osob či určit maximální počet dní v roce, kdy by bylo možné byty pro tyto účely využívat.

Usměrnit počet ubytovaných osob by podle Dostálové nebyl problém, složitější podle ní je, shodnout se na počtu dní, kdy by bylo možné byty pro krátkodobé bydlení nabízet.

Airbnb sdělila, že chce být dobrým partnerem hlavního města a podporuje vytvoření jasných pravidel pro sdílené ubytování.

"Chceme spolupracovat na lepším postupu vpřed, a proto jsme už Praze navrhli jasná a jednoduchá opatření na podporu zodpovědného sdíleného ubytování. Prostřednictvím partnerství s Evropskou komisí již také sdílíme údaje o činnosti Airbnb v České republice a v celé EU a nadále budeme hledat řešení, kterými ve spolupráci s Prahou pokročíme vpřed a budeme stavět na našich znalostech z práce s více než pěti sty vládami po celém světě," sdělila společnost ČTK.

"Cílem je, aby se u nás slušně podnikalo a dalo se tu též slušně žít," řekla Dostálová. Na ubytovací platformy typu Airbnb zejména v centru města si stěžují místní obyvatelé.

Nelíbí se jim časté střídání hostů a jejich hlučné chování. Dostálová dále uvedla, že za dva až tři měsíce by se měla uskutečnit další schůzka na toto téma.

S provozovateli digitálních provozovacích platforem se už počítá v novele zákona, kterou v dubnu podepsal prezident Miloš Zeman.

Provozovatelé těchto služeb budou muset na vyžádání sdělit do 30 dnů obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu.

Živnostenské úřady budou moci údaje předávat dalším institucím, třeba hygienickým stanicím a cizinecké policii.

Za porušení povinnosti poskytnout údaje bude podle novely hrozit zprostředkovatelským digitálním platformám až milionová pokuta. Rozhodnutí o sankci navíc bude moci živnostenský úřad uveřejnit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»