Provozuje:
Juris Real Estate

ÚS v kauze rozhodčích doložek

Home Credit tak nemůže vymáhat nesplacené dluhy.

ÚS v kauze rozhodčích doložek

autor. JURIS REAL

Home Credit tak nemůže vymáhat nesplacené dluhy.

Ústavní soud potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Praze z dubna loňského roku. Společnost Home Credit nemůže vymáhat dluhy na základě neplatných rozhodčích doložek. Dlužník tak nemusí zaplatit zhruba 37 tisíc korun, které společnosti dluží.

Již v roce 2011 rozhodl Nejvyšší soud, že rozhodčí doložky jsou neplatné, pokud neobsahují jméno rozhodce. „Obecný soud správně zdůraznil, že řízení u Společnosti pro rozhodčí řízení bylo stěžovatelkou zahájeno 23. 2. 2012, tedy více než devět měsíců poté, co došlo k zásadní změně judikatury sjednocujícím usnesením ze dne 11. 5. 2011, v němž Nejvyšší soud vyslovil závěr o neplatnosti rozhodčích smluv, které neobsahují přímé určení rozhodce ad hoc,“ uvedl v usnesení soudce Jaromír Jirsa. „Stěžovatelka (Home Credit) nárok ze smlouvy o úvěru i přesto namísto obecného soudu uplatnila v rozhodčím řízení,“ dodal.

Podle Krajského soudu došlo k promlčení nároku společnosti, protože vymáhání začalo již v roce 2010. Čtyřletou promlčecí lhůtu neprotáhla o další dva roky ani exekuce, která byla zahájena na základě neplatné rozhodčí doložky.

Dlužník ale podle společnosti Home Credit nikdy nepřiznal, že si úvěr vzal a následně jej přestal splácet. „Z tohoto hlediska vnímáme postup dlužníka jako účelové využití změny rozhodovací praxe soudů v otázce platnosti daného typu rozhodčích doložek,“ říká advokát Martin Doucha ze společnosti BBH, která Home Credit v případu zastupuje.

Argumentaci společnosti rozmetal Krajský soud. „Námitka promlčení je vždy dlužníkem uplatňována proto, aby byla odvrácena povinnost poskytnout požadované plnění. Nelze proto bez dalšího považovat její uplatněni za rozporné s dobrými mravy,“ konstatovala v rozsudku soudkyně Jana Boudová Zvěřinová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»