Provozuje:
Juris Real Estate

Ubytování přes Airbnb chtějí regulovat hoteliéři i zástupci měst.

Zájemce o nocleh v naší metropoli si v současnosti může rezervovat i jeden z tisíců bytů, které jako sdílené ubytování zprostředkovává zejména společnost Airbnb.

Ubytování přes Airbnb chtějí regulovat hoteliéři i zástupci měst.

autor. JURIS REAL

Zájemce o nocleh v naší metropoli si v současnosti může rezervovat i jeden z tisíců bytů, které jako sdílené ubytování zprostředkovává zejména společnost Airbnb.

Pro vlastníky bytů je to dobrá možnost výdělku. Trend ale přináší i řadu nevyřešených sporů.

Zatímco penziony a hotely splňují "např." hygienické předpisy, evidují hosty, platí poplatky a odvádějí daně, někteří majitelé bytů se těmto povinnostem vyhýbají. Pronájem bytů prostřednictvím portálu Airbnb se v České republice netýká jenom Prahy. Její centrum je ale dobrým příkladem, kde se řeší nejen placení daní a městských poplatků,nýbrž také soužití obyvatel a turistů, kteří se často střídají v sousedních bytech jednoho domu. Zatímco penziony a hotely splňují při ubytovávání různá pravidla, někteří majitelé bytů se těmto povinnostem vyhýbají.

„Přestože je přihlášeno k poplatkové povinnosti pouhých 427 poplatníků, tak jenom Airbnb říká, že na území Prahy 1 nabízí tři a půl tisíce bytů. Šedá zóna či nepopsané území je obrovské. Jedním z našich cílů je samozřejmě podnikání podporovat, ale na druhé straně usilovat o eliminaci všech negativních dopadů, které na své území má, protože také tady bydlí obyvatelé a chtějí tady v klidu žít," konstatuje Filip Dvořák, místopředseda Hospodářské komory Praha 1. Podle něj by veřejná správa měla jasně popsat povinnosti pro každého ubytovatele, poněvadž v této oblasti existuje nyní chaos. Hospodářská komora pak hodlá nabídnout vytvoření standardů, kterými by se ubytovatelé měli řídit.

„Mám byt, v něm mám jeden pokoj, ten někomu pronajmu, já tam s ním bydlím. To je sdílení, asi není třeba se tím vůbec nějak extrémně zabývat. To, co se dneska odvíjí, je to, že jeden člověk pronajímá jednu celou jednotku bez jeho přítomnosti anebo více jednotek jeden ubytovatel. A to už není sdílená ekonomika, to je úplně běžný byznys s ubytovací službou," popsal prezident Asociace hotelů Václav Stárek. Podle Stárka přitom stačí, aby se všechny už dnes platné právní předpisy dodržovaly a existoval nástroj, jak je vymáhat. Jde o povinnost platit městům poplatek za rekreační nebo lázeňský pobyt, o vedení domovní knihy nebo třeba registraci cizinců, kteří se v Česku ubytují.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma společnosti Cyrrus, sdílená ekonomika ale hotely nijak zásadně neohrožuje a regulací by mělo obecně v odvětví ubytování naopak ubývat. „Tyto nové služby budou konvenovat jenom určité části poptávky, nicméně ty zaběhnuté hotely si udrží podstatnou část poptávky. Daně by být placeny měly, ale zda vést nějakou knihu hostů, to si myslím, že je nadstandard a že spíš tady by měly být snižovány regulace, jimiž je zatíženo zaběhnuté odvětví, hoteliéři a tak podobně," uvádí Kovanda. I když jedním z cílů portálu Airbnb původně bylo, aby se hostitelé a hosté potkali a mohli společně poznávat život v nové zemi nebo městě, mnozí majitelé bytů se již dnes se svými hosty vůbec potkat nemusí. Za poplatek se jim o ubytování a vše s tím spojené postarají specializované společnosti. Jednou z nich je i společnost Seven Keys. Podle její jednatelky Zuzany Benešové není správné zakazovat takové druhy pronájmů: „Určitě není pozitivní nijak Airbnb zakazovat ani striktně limitovat, ale samozřejmě souhlasím s tím, že by pro všechny měla být stejná pravidla. To, že ubytovatel musí platit daně z této činnosti, je samozřejmost, ale také např. evidování hostů, placení rekreačních poplatků." Zajištění těchto povinností firma svým zákazníkům nabízí. Sdílená ekonomika je tématem i pro českou vládu a příslušná ministerstva. „Pravidelně se scházíme na Úřadu vlády v pracovní skupině pro sdílenou ekonomiku, do které chodí jak zástupci dotčených resortů, tak zástupci sociálních a hospodářských partnerů, a hledáme řešení, jak se k tomu fenoménu postavit. Chceme, aby řešení bylo pokud možno jednoduché. Ta pracovní skupina se schází přibližně rok a půl. Již Úřad vlády v návaznosti na činnost pracovní skupiny připravil právní analýzu, nyní dokončuje i ekonomickou analýzu," uzavírá Jan Havlík.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»