Provozuje:
Juris Real Estate

Účastníkem exekučního řízení na SJM bude i manžel dlužníka.

Rozhodla o tom Sněmovna, když přijala senátní úpravu občanského soudního řádu. Novela má více ochránit majetek nezadluženého z manželů při exekuci. Např. z ní vyjme polovinu peněz na jeho bankovním účtu, nejméně dvojnásobek životního minima.

Účastníkem exekučního řízení na SJM bude i manžel dlužníka.

autor. JURIS REAL

Rozhodla o tom Sněmovna, když přijala senátní úpravu občanského soudního řádu. Novela má více ochránit majetek nezadluženého z manželů při exekuci. Např. z ní vyjme polovinu peněz na jeho bankovním účtu, nejméně dvojnásobek životního minima.

Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Zpřesní se taky podle návrhu Senátu ustanovení, podle něhož má exekutor do 15 dnů rozhodnout o zastavení exekuce na návrh dlužníkova manžela, a to i bez souhlasu věřitele. Má rozhodnout výslovně "na základě písemných dokladů".

Senátoři rovněž doporučili vyjasnit část týkající se náhrady paušálních výdajů těm účastníkům soudního řízení, kteří nejsou zastoupeni advokátem.

Nyní tito lidé náhrady zpravidla nenárokují.

Nově už soudu nebudou muset své hotové výdaje podle předlohy prokazovat a budou mít právo na paušální částku.

Pokud ale účastníkovi vzniknou v souvislosti s řízením vyšší náklady, bude moci skutečné náklady vyčíslit.

Novela uloží soudům a exekutorům, aby při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovali skutečnost, že společné jmění manželů bylo zúženo či jinak dotčeno smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu.

Nové pravidlo se má vztahovat na smlouvy či rozhodnutí, která jsou zapsána ve veřejném seznamu listin o manželském majetkovém režimu.

Od počátku letošního roku jej vede Notářská komora.

Dosud se podle zdůvodnění k těmto smlouvám či rozhodnutím nepřihlíží. Manžel dlužníka tak nyní musí podávat k soudu takzvanou vylučovací žalobu a soud teprve následně rozhoduje o vyloučení daného majetku z exekuce nebo z výkonu rozhodnutí. Tento postup je zdlouhavý, podání žaloby navíc podléhá soudnímu poplatku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»