Provozuje:
Juris Real Estate

Unie cestovního ruchu žádá rozhodnutí o lyžování.

Česká unie cestovního ruchu žádá rychlé a dlouhodobě platné rozhodnutí o provozu lyžařských areálů. Pokud zůstanou zavřené, je třeba zakázat vstup na sjezdovky a zabývat se úpravou tratí pro běžkaře, která je z provozu skiareálů dotována.

Unie cestovního ruchu žádá rozhodnutí o lyžování.

autor. JURIS REAL, ČTK

Česká unie cestovního ruchu žádá rychlé a dlouhodobě platné rozhodnutí o provozu lyžařských areálů. Pokud zůstanou zavřené, je třeba zakázat vstup na sjezdovky a zabývat se úpravou tratí pro běžkaře, která je z provozu skiareálů dotována.

Unie, která reprezentuje 17 profesních sdružení z cestovního ruchu, to sdělila ČTK. Ministerstvo zdravotnictví jejich otevření kvůli sílící epidemii koronaviru nepodporuje.

Kabinet provoz sjezdových tratí povolil od 18. prosince, kvůli špatné epidemické situaci ale od 27. prosince fungování zakázal.

"Pokud vláda nechce skiareály otevřít, je třeba říct to co nejdříve. Zbytečné zasněžování prohlubuje ekonomické ztráty provozovatelů. Pokud lyžařské areály vláda neotevře, už schválené kompenzace nestačí. Vláda by měla zajistit kompenzace na pokrytí všech nákladů," informovala unie cestovního ruchu.

Bez náhrad podle ní mnohým lyžařským areálům hrozí bankrot. Kompenzace, které vláda představila v pondělí, běžný provoz nenahradí ani z deseti procent, poznamenal viceprezident unie a prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka.

Unie cestovního ruchu informovala, že pokud se skiareály opět otevřou, odpovědnost za regulaci provozu a ochranu lidí přejde na provozovatele, kteří jsou na to připraveni.

"V opačném případě budou muset v horách zajistit dodržování hygienických pravidel jako rozestupy, zákaz alkoholu na veřejnosti, sdružování jen dvou lidí pohromadě a obdobně buď obce, nebo policie," doplnila.

Zákaz vstupu na sjezdovky uzavřených areálů je podle unie nutný kvůli ochraně majetku skiareálů a zdraví návštěvníků hor, kteří v posledním týdnu využívají sjezdovky k sáňkování nebo bobování.

Unie varovala před smrtelnými úrazy při nekontrolovatelných sjezdech nebo od elektrického proudu, který na sjezdovkách pohání sněžná děla.

Zajistit bude podle unie potřeba úklid nepořádku kolem horských parkovišť a silnic, který tam lidé v posledních dnech nechali.

"Pokud budou skiareály uzavřeny, je třeba zamyslet se i nad strojovou úpravou běžeckých tratí. Ta je dotována z provozu horských chat a chalup a především z provozu skiareálů," poukázala unie cestovního ruchu.

K otevření lyžařských areálů opětovně vyzvala Asociace horských středisek (AHS). Konstatovala, že ztráta areálů do 10. ledna bude činit miliardu až 1,2 miliardy korun.

Také podle asociace jsou kompenzace státu nedostatečné a navíc neodrážejí sezonnost provozů. Schválené náhrady jsou ve srovnání se zahraničím zhruba desetkrát nižší, uvedla AHS.

Kabinet v pondělí schválil program pro všechny podnikatele, kteří kvůli protiepidemickým opatřením museli omezit nebo zastavit prodej zboží a služeb. Nárok budou mít na 400 korun na zaměstnance za každý den uzavření.

Navrhovaná dotace znamená podle asociace pro lyžařské areály 50 až 60 milionů korun, což odpovídá pěti až deseti procentům jejich tržeb. Např. Rakousko podle ředitele AHS Libora Knota skiareálům kompenzuje 50 až 80 procent tržeb.

Česká unie cestovního ruchu reprezentuje sdružení, v nichž je členem 7 780 subjektů, které představují 181.000 pracovních míst.

Unie tak zastřešuje podle svého sdělení výraznou většinu odvětví, v němž v České republice ještě loni na jaře před epidemií koronaviru pracovalo 250.000 lidí a které v roce 2019 generovalo tři procenta HDP.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»