Provozuje:
Juris Real Estate

Unikátní zámecký park v Čechách pod Kosířem ohrožuje bobr.

Jeden z nejcennějších tuzemských romantických parků v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem ohrožuje bobr, jenž se nastěhoval ke zdejšímu velkému rybníku.

Unikátní zámecký park v Čechách pod Kosířem ohrožuje bobr.

autor. JURIS REAL

Jeden z nejcennějších tuzemských romantických parků v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem ohrožuje bobr, jenž se nastěhoval ke zdejšímu velkému rybníku.

Správa parku aktuálně řeší, jak před chráněným zvířetem zabezpečit také památkově chráněné stromy.

Bobří rodina se objevila u velkého rybníku, který leží uvnitř unikátního zámeckého parku v Čechách pod Kosířem na Prostějov. Vzápětí se pustila do zdejších dřevin. Park je ovšem plný vzácných stromů.

"Bobři se již zakousli do jedné vzrostlé vrby, kterou jim po poradě s památkáři necháme. Už pro ni nemáme záchranu. Nebyla naštěstí historicky cenná a v parku byla ponechána na dožití," uvedl kastelán zámku Martin Váňa.

Některé další stromy v okolí rybníka po konzultaci se zahradníky z lednicko-valtického areálu, kteří mají obdobné zkušenosti, kvůli jejich ochraně zdejší správa omotá speciální geotextilií. Tam, kde to u historicky vzrostlých stromů nejde, použije disperzní nátěr promíchaný s pískem, který by měl bobrům vadit. V úvahu připadá i žádost o ochranu bobrů.

Vzácný park v Čechách pod Kosířem se rozkládá na ploše 21,5 hektaru a patří mezi nejcennější romantické krajinářské areály v České republice. Na jeho budování se podílel portugalský hraběcí rod Silva-Tarouca, který proslul dlouhou tradicí zájmu o zahradní tvorbu. První zámecká zahrada vznikala již na počátku 18. století a postupně absolvovala několik etap krajinářských úprav.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»