Provozuje:
Juris Real Estate

Univerzita v Liberci obnovila památník architektu Adolfu Loosovi.

Technická univerzita v Liberci obnovila památník Prostor k poctě architekta Adolfa Loose od sochaře Jiřího Seiferta. Výtvarné dílo z 80. let nechala odstranit před deseti lety kvůli špatnému stavu, v uzavřeném prostoru se navíc scházeli narkomani.

Univerzita v Liberci obnovila památník architektu Adolfu Loosovi.

autor. JURIS REAL, ČTK

Technická univerzita v Liberci obnovila památník Prostor k poctě architekta Adolfa Loose od sochaře Jiřího Seiferta. Výtvarné dílo z 80. let nechala odstranit před deseti lety kvůli špatnému stavu, v uzavřeném prostoru se navíc scházeli narkomani.

Slavnostním znovuodhalením univerzita připomněla 150 let od architektova narození. Na obnově díla se bude dál pracovat, sdělil ČTK architekt a prorektor liberecké univerzity pro rozvoj Radek Suchánek. Loos se narodil 10. prosince 1870 v Brně, v Liberci studoval v letech 1892 - 1997 na průmyslové škole. Umělecké dílo na pomezí architektury a sochařství postavili v 80. letech před budovou Stavoprojektu ve Voroněžské ulici, kde v současné době sídlí hospodářská fakulta. Památníkem se tehdy významného architekta rozhodli 50 let po jeho úmrtí připomenout architekti okolo libereckého Sdružení architektů a inženýrů (SIAL). "Byl to první památník Loose na světě," konstatoval rektor univerzity Miroslav Brzezina.

Technická univerzita v Liberci 10. prosince 2020 znovu odhalila obnovený památník Prostor k poctě architekta Adolfa Loose od sochaře Jiřího Seiferta. Výtvarné dílo z 80. let nechala odstranit před deseti lety kvůli špatnému stavu, teď se po zrestaurování vrátil na místo ve Voroněžské ulici. Podle děkana liberecké fakulty architektury Osamu Okamury je památník příkladem výtvarného umění z 80. let.

"Není to jen pohledová socha, ale bylo to myšleno i pro možnost pobytu v tom prostoru. Je to jakási spirála, do které člověk může vstoupit, může si tam sednout, může tam odpočívat a meditovat. Je to v podstatě takový pavilon s otevřenou střechou do nebe," řekl.

Seifertův památník je podle Okamury velmi dobrým příkladem brutalistního přístupu k výtvarnému umění. "A brutalismus je teď velmi sledovanou kapitolou české architektury i umění," dodal.

Na obnovu památníku slíbilo 100.000 korun město Liberec a přispět chce i Liberecký kraj. V jednání je také zapojení dalších subjektů, náklady na rekonstrukci památníku totiž dosáhnou 800.000 korun. Na obnově díla a jeho osvětlení se bude pracovat ještě příští rok.

"Veškeré práce na restaurování a na úpravě okolí by měly být ukončeny v první polovině roku 2021, tak aby na 88. výročí úmrtí Adolfa Loose, které připadá na 23. srpna, bylo už vše ve finální podobě," doplnil Suchánek.

Loos je považován za jednoho ze zakladatelů moderní architektury a čelného představitele architektonického purismu. V Liberci žádná jeho stavba nestojí, jediným známým projektem určeným pro město byl pavilon firmy Siemens & Halske pro výstavu českých Němců v roce 1906, který se ale nedochoval.

Výročí architektova narození si připomínají studenti liberecké fakulty architektury i doprovodným programem, který je kvůli koronavirovým opatřením hlavně na sociálních sítích. Zapojit se může i veřejnost.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»