Provozuje:
Juris Real Estate

Univerzita v Ostravě vystaví v centru nové objekty za miliardu.

Ostravská univerzita získá z evropských peněz více než miliardu korun na stavbu nového univerzitního areálu na výstavišti Černá louka v centru krajského města. Vznikne tak moderní zázemí pro sport a technologie i umělecké obory.

Univerzita v Ostravě vystaví v centru nové objekty za miliardu.

autor. JURIS REAL

Ostravská univerzita získá z evropských peněz více než miliardu korun na stavbu nového univerzitního areálu na výstavišti Černá louka v centru krajského města. Vznikne tak moderní zázemí pro sport a technologie i umělecké obory.

Vysokoškolský areál, který vysoké škole umožní výuku nových oborů, plánuje univerzita otevřít do tří let. Žurnalistům to sdělil rektor Jan Lata. "Mám obrovskou radost a jsem hrdý, že Ostravská univerzita tak významně přispěje k rozvoji místního regionu. Ostrava má obrovský potenciál, jehož naplnění závisí především na mladých lidech, a proto je každý vstřícný krok vůči studentům zásadní," uvedl Lata.

Finanční prostředky umožní univerzitě postavit dva objekty. Jedním bude zázemí pro sport a technologie Katedry studií lidského pohybu. Univerzita je dosud jedinou v tuzemsku, která nemá vlastní sportovní zázemí a musí si ho pronajímat.

Rozsáhlé sportoviště bude sloužit studentům i veřejnosti, ale současně bude i výzkumným pracovištěm. Objekt bude mít třeba unikátní běžeckou dráhu umístěnou ve vrchním patře, sportující tak budou probíhat přímo přes výzkumné pracoviště.

Další objekt bude sloužit Fakultě umění a stane se novým zázemím pro hudební i vizuální umění. Jeho součástí kromě výstavních prostor bude třeba sál pro komorní hudbu se špičkovou akustikou.

Ostravská univerzita získá z evropských peněz více než miliardu korun na stavbu nového univerzitního areálu (na vizualizaci) na výstavišti Černá louka v centru krajského města. Univerzitu v přípravě projektu finančně podpořilo město i kraj.

Ostrava škole darovala čtyři hektary pozemků v hodnotě více než 40 milionů korun za divadlem Antonína Dvořáka, kde je nyní tramvajová smyčka i svět miniatur Miniuni.

Obojí město na své náklady přesune do vhodnějších prostor, což bude stát zřejmě desítky milionů korun. Dalších až 160 milionů korun chce město investovat do vybudování podzemního parkoviště, právě pod Centrem zdravého pohybu. Mohlo by mít kapacitu zhruba 160 míst. Sloužit by mělo univerzitě i veřejnosti a zmírnit má problematické parkování v centru města. Definitivně ale o této podpoře bude rozhodovat až nové zastupitelstvo. Univerzita chystá administrativní kroky nutné pro získání stavebního povolení, příští rok chce vybrat dodavatele stavby. Výstavba by mohla začít do roka, otevření objektů je plánováno na rok 2021. Finance získala univerzita z Operačního programy Výzkum, vývoj a vzdělávání v rámci projektu Restart, který má pomoci nastartovat změny v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle rektora je ojedinělé, že finanční náklady projektu nebyly téměř kráceny, což považuje za mimořádný úspěch. Univerzita by tak měla mít finančně pokryty veškeré náklady na projekt. Sportovní zázemí by mělo stát 645 milionů korun, objekt pro fakultu umění pak 357 milionů korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»