Provozuje:
Juris Real Estate

Upletla ministryně Válková bič na advokáty a exekutory?

Z ministerstva spravedlnosti přichází revoluční rozhodnutí. Jeho šéfka Helena Válková (ANO) podepsala novelu advokátního tarifu, která začne platit 1. července.

Upletla ministryně Válková bič na advokáty a exekutory?

Z ministerstva spravedlnosti přichází revoluční rozhodnutí. Jeho šéfka Helena Válková (ANO) podepsala novelu advokátního tarifu, která začne platit 1. července.

Zcela zásadně mění prostředí pro vymáhání bagatelních pohledávek, jejichž definici výrazně zvyšuje. Dosud byly ohraničeny částkou 10 tisíc korun, nyní to bude 50 tisíc. Dramaticky se snižují odměny advokátů a exekutorů při vymáhání těchto částek.

Vyhláška má přispět k regulaci obchodů s pohledávkami, na nichž vydělávaly advokátní kanceláře a exekutorské úřady, zatímco sociálně slabší občané kvůli nim chudli, nebo dokonce přicházeli o veškerý majetek. Stávalo se totiž poměrně často, že vysoké náklady na právní zastoupení proměnily několikasetkorunovou pokutu za nezaplacení jízdného či odvozu odpadu ve statisícový dluh.

„Postupování pohledávek a jejich vymáhání nikoli pro pohledávku samotnou, ale kvůli náhradě nákladů řízení považujeme za společensky nepřijatelné, protože v jejich důsledku dochází nejen k dalšímu zadlužování zejména sociálně slabých osob, ale také k zahlcování soudní soustavy,“ uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Odměny klesnou

Nová právní úprava stanovuje v případě sporu o peněžitou pohledávku do 10 000 korun odměnu advokáta na 200 korun za každý ze tří předžalobních úkonů (maximálně tedy 600 korun, zatímco dosud to je 1500), do 30 tisíc 300 (maximálně 900 korun) a do 50 tisíc 500 korun (maximálně 1500 korun). Za další úkony právní pomoci budou advokáti odměněni na základě mimosmluvní dohody. Její strop je ovšem stanoven výší žalované částky. Ještě přísnější je vyhláška na exekutory, pro něž určuje sazbu odměny za první poradu s klientem a za sepsání návrhu na zahájení řízení na 100 korun za každý úkon.

Mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková namítá, že nová vyhláška vychýlí váhy spravedlnosti v neprospěch věřitelů. To ale ministryně Helena Válková odmítá.

Nový předpis podle ní nijak nezmírňuje povinnost dlužníků dostát svým závazkům (red. Válková upletla bič na advokáty{citováno 30. 6. 2014}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=13152).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»