Provozuje:
Juris Real Estate

Úroky u hypotečních úvěrů opět narážejí na své dno.

Půjčky na bydlení jsou teď v České republice nejlevnější v historii.

Úroky u hypotečních úvěrů opět narážejí na své dno.

autor. JURIS REAL

Půjčky na bydlení jsou teď v České republice nejlevnější v historii.

Úrokové sazby většiny běžně dostupných hypotečních úvěrů spadly pod tři procenta a podle expertů se současnými jarními slevami v hypotečních bankách již zřejmě narážejí na dno, od něhož se nejpozději počátkem příštího roku odrazí zase vzhůru.

Ještě před pěti lety si zájemci o hypoteční úvěr mohli nechat zdát o úrokových sazbách pod pěti procenty. Od té doby banky opakovaně tvrdily, že hypoteční sazby už nemají kam klesat. Teprve letos by se to však mělo podle všeho naplnit, shodují se národohospodáři. Repo sazba ČNB, od které se úročení komerčních úvěrů odvíjí, by se však měla podle nich ještě letos udržet na historickém minimu 0,05 procenta, kam ji centrální bankéři poslali v listopadu 2012. „Standardní hypotéku do 80 procent hodnoty nemovitosti s pětiletou fixací sazby lze nyní na trhu bez potíží sehnat za 2,7 procenta,“ uvedl hypoteční poradce Jiří Houška. V některých případech se lze podle něj i bez podmínky pojištění dostat až na 2,59 procenta, při skutečně velkém úvěru pak až na 2,39 procenta. Hypoteční banky v posledních týdnech spustily nejrůznější akce, které atraktivitu hypoték zvýšily. Např. hypoteční banka Wüstenrot snížila na konci února úrokové sazby až o 0,4 procenta. Stejnou slevu teď nabízí i Raiffeisenbank. Mezi další zajímavé nabídky patří i akce mBank na refinancování, sazba na tříletém fixu může dosáhnout 2,29 procenta. Podmínkou je zde ale pojištění schopnosti splácet.

Stejnou podmínku má i Česká spořitelna (ČS), která v období od 7. do 20. dubna nabídne zájemcům garantovanou sazbu 2,55 procenta. Bez pojištění ČS garantuje sazbu 2,75 procenta. Hypotéku ČS s těmito sazbami poskytuje až do 85 procent hodnoty nemovitosti s pětiletou fixací úrokové sazby. Na slevu při splnění určité podmínky ale láká klienty třeba i GE Money. Úrok 2,69 procenta u hypotéky nad dva milióny korun může získat ten, kdo si v GE zřídí i účet Genius Gold. Equa bank nabízí slevu proti úrokovému lístku o 0,2 procenta. ČSOB a Hypoteční banka ji odvíjejí od výše hypotéky – sazbu snižují o 0,1 až 0,5 procenta. Nejvyšší možná sleva se týká hypoték nad čtyři milióny korun. Některé ústavy dávají slevy na úroku a současně odpouštějí poplatky. Modrá pyramida do konce dubna nabízí garantovanou sazbu 2,94 procenta u úvěru do 85 procent hodnoty zástavy, přičemž zpracování půjčky a ocenění nemovitosti je zdarma. Komerční banka přišla s garancí sazby 2,79 procenta na tříleté a pětileté fixaci sazby bez podmínky pojištění, a to u hypoték rovněž do 85 procent hodnoty zástavy. Např. při úrokové sazbě 2,7 procenta činí měsíční splátky hypotéky ve výši 1 000 000 Kč se splatností 30 let 4056 Kč. Je však zapotřebí si uvědomit, že hypotéku vždy přeplatíte minimálně o polovinu vypůjčené částky. Je proto vhodné se nejdřív poohlédnout po možnosti půjčky v rámci rodiny.

Na současných rekordně nízkých sazbách nyní mohou vydělat nejen noví zájemci o hypotéku, ale i desítky tisíc klientů hypotečních bank, kterým letos končí fixace úroku. Díky refixaci mohou ročně ušetřit tisíce až desetitisíce korun. Např. klient, který si před pěti lety vzal hypotéku ve výši 1 milión Kč se sazbou rovných 5 procent při splatnosti 20 let, nyní splácí 6 600 Kč. Při nové úrokové sazbě 2,69 procenta činí splátka 5 392 Kč, měsíčně tak ušetří 1208 Kč. Zoufat si ovšem nemusí ani ti, kterým fixace sazby skončí až příští rok. Komerční Banky už totiž umožňují sjednání aktuální nízké úrokové sazby pro budoucí refixaci, a to až s osmnáctiměsíčním předstihem. „Fixace začne běžet hned od podpisu smlouvy, i když klient čerpá až za 12 až 18 měsíců. V takovém případě teď doporučuji sjednat si šestiletou fixaci. I tato fixace má totiž velmi dobré úroky,“ radí Houška. Odborníci také lidem radí zajít si před vypršením fixace na pobočku své hypoteční banky, nechat si od ní vyjet nabídku a následně si ji porovnat s nabídkou ostatních bank – přímým oslovením bank, ale i přes hypotečního (finančního) poradce nebo internetové srovnávače. „Lidé sjednávající hypotéku pomocí internetu volí již několik měsíců co nejdelší fixace. Myslí si, že doba levných hypoték může brzy skončit,“ konstatuje manažer internetového portálu Sfinance.cz Martin Špaček. Průměrná délka fixace sazby se podle údajů portálu nyní pohybuje přes 4,5 roku. Průměrná sazba nových hypoték přitom od začátku roku mírně klesla na 2,95 procenta. Každá třetí hypotéka, o kterou zažádali klienti Sfinance.cz, sloužila k refinancování úvěru. Díky refinancování hypotéky teď lidé mohou podle Špačka ročně ušetřit až 30 tisíc korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»