Provozuje:
Juris Real Estate

Úroveň finanční gramotnosti obyvatel České republiky je velmi nízká.

Hůř dopadli jen Mexičané a naši východní sousedé.

Úroveň finanční gramotnosti obyvatel České republiky je velmi nízká.

autor. JURIS REAL

Hůř dopadli jen Mexičané a naši východní sousedé.

Naopak nejlépe se ve financích orientují Japonci. Vyšší finanční vzdělanost vykazuje podle mezinárodní studie ING Pojišťovny 44 procent z nich, následují Indové se 40 procenty a Korejci se 37 procenty.

Češi, Moravané a Slezané disponují poměrně vysokým "finančním sebevědomím" a většina z nich je navíc přesvědčená, že je finančně zodpovědná a s penězi umí velmi dobře hospodařit, avšak mezinárodní průzkum ukázal pravý opak. Češi s téměř 80 procenty občanů, kteří mají jen základní, případně špatné finanční znalosti skončili na světovém žebříčku finanční gramotnosti třetí od konce. Za nimi pak následují Mexičané s 81 procenty občanů s malou finanční gramotností a Slováci s 88 procenty. Vyšší finanční vzdělanost tak podle průzkumu "vykazuje" jen pětina Čechů, 19 procent Mexičanů a jen 12 procent slovenských občanů. „Správně si spočítat úroky dokázalo ve finančním testu jen 43 procent Čechů, přitom jde o základní produkt,“ uvádí průzkum ING Pojišťovny. Proto není divu, že lidé podepisují půjčky a úvěry, kde výše splátek a úroků jim často přeroste přes hlavu.

Nepřekvapí proto, že pravidelně si nevede domácí rozpočet až čtvrtina českých domácností, které tak nevědí, jak si ten který měsíc stojí jejich příjmy a výdaje. Přesto podle průzkumu společnosti Partners si 94 procent Čechů o sobě myslí, že jsou finančně zodpovědní. Jejich skutečné vědomosti a pak hlavně následné zacházení s penězi, měřeno počty exekucí a skutečností, že více než třetina domácností se svými příjmy spíše zápasí, než vychází, pak vypovídají o něčem jiném. Dodržet důsledně naplánovaný domácí rozpočet je z rodin, které si rozpočet sestavují, schopno jen 67 procent domácností. To, že poslední dva roky prakticky jen rostou výdaje, ale nerostou příjmy, přesto nutí stále více domácností si vést rodinné rozpočty. Jestliže v roce 2009 si rozpočet podle průzkumů nevedla polovina domácností, v dalších letech se počet domácností, které mají přehled o svých příjmech, zvýšil.

V současné době se odhaduje, že nějakou formu rozpočtu si vedou tři čtvrtiny domácností. Problém ovšem je, že rozpočet v praxi dodrží kolem 60 procent rodin.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»