Provozuje:
Juris Real Estate

Ústavní soud potvrdil nárok Dr. Halbicha na odměnu za Lidový dům.

Ústavní soud (dále jen "ÚS") odmítl stížnost proti verdiktu, který přiznal bývalému elitnímu notáři Václavu Halbichovi 16,8 milionu korun za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.

Ústavní soud potvrdil nárok Dr. Halbicha na odměnu za Lidový dům.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ústavní soud (dále jen "ÚS") odmítl stížnost proti verdiktu, který přiznal bývalému elitnímu notáři Václavu Halbichovi 16,8 milionu korun za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.

Rozhodnutí počátkem léta vynesl Nejvyšší soud (NS), stížnost proti němu podala firma Alba a švýcarská společnost H-Holding AG. Sociální demokracie peníze před 20 lety uložila do soudní úschovy, nebylo totiž jasné, komu odměna náleží. Následoval mnohaletý spor. Halbichova žaloba mířila jednak na ČSSD, jednak na společnost Alba, které v minulosti postoupil svou pohledávku vůči ČSSD zesnulý advokát Zdeněk Altner. Právě Altner podepsal s ČSSD smlouvu o zastupování ve sporu o stranické sídlo. Notář Halbich tvrdil, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za odvedenou práci nedostal zaplaceno.

U pražských soudů Halbich dlouho nemohl dosáhnout úspěchu. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Notář podle něj poskytoval pouze dílčí konzultace. Někdejší předseda ČSSD a současný prezident Miloš Zeman vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner.

V roce 2009 Halbich našel zastání u ÚS, který kritizoval justici za formalistické hodnocení smluv a konstatoval, že by bylo "zcela absurdní", kdyby se Halbichovi nedostalo odměny.

Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze však právníkovi ani poté nevyhověly, což zvrátil až NS. Pražský rozsudek letos zrušil a sám rozhodl tak, že nahradil souhlas společnosti Alba s vydáním peněz z úschovy Halbichovi. V úschově podle všeho i poté zůstávalo dalších asi 16,8 milionu korun, na které uplatňují nárok dědicové zemřelého advokáta Hájka. Společnost Alba ve vyjádření zaslaném ČTK už dříve uvedla, že s rozhodnutím NS zásadně nesouhlasí a obrátí se na ústavní soudce. V ústavní stížnosti stálo, že NS nesprávně interpretoval dřívější nález ÚS a nezohlednil výsledky doplněného dokazování.

Ústavní soudci ponechali letošní verdikt beze změn. "NS se danou věcí podrobně zabýval, při svém rozhodování aplikoval platnou právní úpravu včetně judikatury Ústavního soudu a jeho skutková zjištění vycházela z provedeného dokazování. Napadené rozhodnutí nevybočuje z Ústavou stanoveného rámce, jeho odůvodnění je ústavně konformní a není důvod je zpochybňovat," konstatuje se v usnesení.

Altner od sociálních demokratů žádal další stamiliony korun. Podle rozhodnutí Městského soudu v Praze z března 2016 měla ČSSD zaplatit právníkovi v souvislosti se zastupováním ve sporu o Lidový dům odměnu 18,5 mil. korun a smluvní pokutu, která od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun. Téhož roku Altner zemřel.

Loni pak ČSSD uspěla s dovoláním ve sporu s jeho dědici. NS spor vrátil de facto na začátek, opět se kauzou zabývá Obvodní soud pro Prahu 1. Podle rozsudku NS nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby dostatečně určité.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»