Provozuje:
Juris Real Estate

Uvolňování wellness a bazénů postrádá podle provozovatelů logiku.

Model uvolňování restrikcí, který představilo ministerstvo zdravotnictví, je v případě wellness a bazénů nelogický.

Uvolňování wellness a bazénů postrádá podle provozovatelů logiku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Model uvolňování restrikcí, který představilo ministerstvo zdravotnictví, je v případě wellness a bazénů nelogický.

Omezení by mělo brát v úvahu schválenou kapacitu těchto provozů, místo toho se bude řídit pravidly určenými pro shromažďování na jiných akcích.

Toto zjištění vyplývá z vyjádření zástupců zmíněných provozů. Bazény ani sauny nejsou podle provozovatelů ohnisky nákazy. Naopak jejich návštěva přispívá k zlepšení imunity. "Není nám zřejmé, z jakého důvodu platí pro segment bazénů a wellness center stejná pravidla jako pro shromažďování. Jaký je rozdíl v epidemiologickém ohrožení u stupně číslo dvě, kdy mohou např. sportovní soutěže pustit 250 lidí do vnitřního sektoru, na kultuře může být 500 sedících diváků, muzea mohou disponovat 50procentní kapacitou a bazény a wellness centra mohou pustit 50 lidí, přitom může být jejich schválená kapacita i třeba padesátinásobně větší," konstatoval jednatel Termálních lázní Velké Losiny Martin Plachý, který je současně viceprezidentem Svazu léčebných lázní České republiky a viceprezidentem České unie cestovního ruchu. Opatření pro tyto provozy by se podle Plachého měla nastavit na procentuální úrovni z oficiální schválené kapacity návštěvníků příslušnou krajskou hygienickou stanicí. Takový systém byl v představeném modelu podle něj zvolen např. u muzeí a galerií. Současný systém způsobí, že velká aquacentra s kapacitou tisíců lidí by zavírala v podstatě už při nejnižším stupni rizika, informoval dále Plachý.

"V našich saunových světech je veškerý vzduch vyměněn čtyřikrát do hodiny, máme oddělené sprchy jednotlivě odtahované vzduchotechnikou a v saunových kabinách je díky teplotě sterilní prostředí. V šatnách se nikdy nevyskytuje více klientů, než by odpovídalo jedné osobě na 15 metrů čtverečních. I ve standardním necovidovém režimu máme nastavené vysoké hygienické standardy i díky příslušné legislativě," řekl provozní ředitel saunových světů Saunia Jaroslav Zonyga.

Provozovatelé wellness a bazénů si současně stěžují, že na rozdíl např. od hotelů či cestovních kanceláří nedostali od státu žádnou speciální podporu. Ztráty provozovatelů bazénů dosahují podle Plachého desítek až stovek milionů korun.

Saunia, která má v České republice 11 provozů, za každý den uzavření ztratí na tržbách milion korun, v nejsilnějších dnech sezony až 1,5 milionu korun, dodal Zonyga.

Vnitřní bazény či sauny jsou zavřené z nařízení vlády v boji proti koronaviru od 9. října. Původně mělo opatření platit 14 dnů. Wellness centra a bazény budou muset být podle modelu uvolňování při dvou nejrizikovějších epidemických stupních s výjimkou poskytovatelů zdravotních služeb uzavřeny. V ostatních pásmech na pětistupňové škále pro ně budou platit stejná pravidla jako pro shromažďování na jiných akcích. Generelně (obecně) pro vnitřní a venkovní hromadné akce budou podle systému platit následující pravidla: při pátém, nejrizikovějším stupni, se mohou shromáždit pouze dvě osoby, při čtvrtém šest. V prostředním pásmu se počítá s omezením na 50 osob venku a deset uvnitř, v druhém nejmírnějším pak na 100 osob venku a 50 uvnitř. Při prvním, nejmírnějším stupni se pak bude moci sejít 500 osob venku a 100 uvnitř.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»