Provozuje:
Juris Real Estate

Už se plánují legislativní změny v novém občanském zákoníku.

PO PŮLROCE OD PRŮLOMU V OBČANSKÉM PRÁVU JE JASNO - PŘIJDOU ZMĚNY

Už se plánují legislativní změny v novém občanském zákoníku.

autor. JURIS REAL

PO PŮLROCE OD PRŮLOMU V OBČANSKÉM PRÁVU JE JASNO - PŘIJDOU ZMĚNY

Teprve půl roku žije Česká republika s novým občanským zákoníkem. Ale ve hře je už teď přibližně 100 návrhů, jak jeden z nejdůležitějších zákonů změnit. Ministerstvo spravedlnosti na jaře oslovilo úřady, advokáty, profesní sdružení i veřejnost, aby se ozvali, co se jim na normě o víc než třech tisících paragrafů nelíbí. A nyní se na ministerstvu sešly návrhy, jak zpřesnit pravidla v byznysu, vyjasnit práva pacientů, nebo i požadavky, ať se do zákoníku vrátí staré osvědčené výrazy namísto těch nových, nezvyklých. Podrobný seznam navržených změn HN získaly.

Neznamená to ale, že zákoník, který vznikal dlouhých deset let, se bude hned rozsáhle měnit. „Nejdřív ze všech podnětů vybereme ty, které mohou být relevantní. A o nich se bude dál jednat,“ řekla náměstkyně ministerstva Hana Marvanová. Například lékaři chtějí ze zákoníku úplně vyškrtnout část o povinnostech vůči pacientům - např. že člověk musí podepsat, že se zákrokem souhlasí. Lékař mu musí také předem vše srozumitelně vysvětlit. Podobné, i když v něčem značně odlišné paragrafy totiž obsahuje i zákon o lékařské péči. A doktoři tak podle Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory, nevědí, co vlastně platí. „Každý právník nám teď říká něco jiného. A my nechceme jít cestou průzkumu bojem. Tedy čekat, až nějaký takový spor dojde k soudu,“ vysvětlil Kubek. Do ČR kvůli jednomu podpisu Advokátní kanceláře zastupující klienty z byznysu si zase přejí zjednodušit poskytování plných mocí. Např. když chce podnikatel cizinec udělat změny ve firmě nebo třeba založit novou společnost, může k tomu svému českému zástupci podepsat plnou moc. Ale ta musí být sepsaná také u českého notáře. „Zahraniční společníci musí přicestovat do České republiky a navštívit zde některého z našich notářů a plnou moc ve formě notářského zápisu sepsat před ním. Případně tuzemský notář musí na jejich náklady odcestovat za nimi, je-li poblíž náš zastupitelský úřad,“ popsal v týdeníku Ekonom Petr Čech z advokátní kanceláře Glatzová & Co.

Ne „svéprávnost“, chceme „způsobilost“ Bytová družstva si stěžují, že ke změně stanov družstva je potřeba souhlas všech členů. Nebo že zákon už neumožňuje dát neplatícímu členovi výpověď. Proces vyloučení je podle svazů družstev příliš zdlouhavý. A starostové zase upozorňují na povinnou desetiprocentní odměnu člověku, který najde ztracenou věc a odevzdá ji na radnici. „Musíme to nálezné vyplácet z obecních peněz, což se nám nelíbí. A navíc je problém s oceněním - jakou vlastně ta nalezená věc má hodnotu,“ řekl Josef Bezdíček, místopředseda Svazu měst a obcí a starosta Čermné nad Orlicí. Další úřady a organizace tvrdí, že paragrafy potřebují zpřesnění. Třeba ministerstvo průmyslu vypichuje ten, podle nějž jsou součástí pozemku i prostory pod jeho povrchem. Což by mohlo znamenat problémy s vlastníky například při pokládání kanalizace.

A někomu jen nevyhovují nové termíny: Vězeňská služba požaduje návrat „způsobilosti k právním úkonům“ namísto současné „svéprávnosti“.

Některé, podle náměstkyně Marvanové nejakutnější změny se připravují bez ohledu na výsledky této ankety. Děti umístěné do krizových center by po půlroce nemusely přecházet do dětských domovů. Jedná se také o změnách v nových svěřenských fondech, do kterých mohou například rodiče uložit peníze svým dětem. Fondy ale nemají žádnou centrální evidenci. A hned se tak objevily obavy, že po zrušení anonymních akcií budou skvělým místem pro ukrývání peněz z korupce nebo daňových podvodů.

***

CO SE MŮŽE MĚNIT:

Zbytečné cestování

Kvůli udělení plné moci musí zahraniční společníci českých firem k českému notáři.

Lékaři nevědí, co platí

Zákoník rozšiřuje práva pacientů, která už ale poněkud jinak popisuje jiný zákon.

Fondy pro majetek

Jedná se o zřízení evidence svěřenských fondů jako prevence před ukládáním špinavých peněz.

Dluhy před svatbou

Má se vyjasnit, jestli manžel nebo manželka odpovídají za partnerovy starší dluhy (Blažek, V., Januš, J. 100 důvodů ke změně zákoníku {citováno 30. května 2014}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=12990)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»