Provozuje:
Juris Real Estate

Územní plánování v České republice selhává.

Dopravní infrastruktura se nestaví a soudy zavalují žaloby.

Územní plánování v České republice selhává.

autor. JURIS REAL

Dopravní infrastruktura se nestaví a soudy zavalují žaloby.

Česká republika se potýká s nepromyšleným plánováním územního rozvoje. Stavební dokumenty často končí před soudem a stavby stojí. Ministerstvo pro místní rozvoj se proto snaží přimět starosty měst a obcí, aby si na tvorbu územních plánů najímali odborníky (zejména z řad architektů), resort dopravy zase připravuje právní předpis, který umožní dokumentaci obejít.

Obchvat metropole, který by usnadnil dojíždění z Říčan, již roky existuje jen na papíře. Pořád totiž není jasné, kudy má dopravní cesta vést, a soud už dvakrát zrušil trasu, kterou Praha a střední Čechy naplánovaly. Stavbu zastavila žaloba městských částí a jejich obyvatel proti krajským územním plánům. S nepromyšleným plánováním územního rozvoje se v České republice potýkají kraje i města, dokumenty končí před soudem a stavby stojí. Ministerstva teď hledají způsob, jak se s problémem vypořádat. Na životním prostředí a místním rozvoji se snaží starosty přimět, aby si na územní plány najímali odborníky a investovali do nich peníze.

Na ministerstvu dopravy zase připravují zákon, který jim umožní nutnou dokumentaci obejít. Resort Antonína Prachaře (ANO) chce, aby dálnice získaly status veřejně prospěšné stavby bez toho, že by tak byly speciálně označeny. Má jim to zaručit novela zákona o pozemních komunikacích a výjimečné postavení dopadne na všechny práce, které s dálnicí souvisejí - třeba i přeložení inženýrských sítí nebo odvodňovací propustky. "Státní investoři budou moci zahájit s majiteli pozemků jednání o výkupu, aniž by porušili stavební zákon. Může se to využít v případech, kdy celou územně plánovací dokumentaci zruší soud," uvádí mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Územní rozhodnutí je totiž nezbytné pro to, aby si mohl investor začít shánět pozemky a žádat o stavební povolení. "Ukázkový" příklad problému představuje Jihomoravský kraj, kde před dvěma lety soud zrušil úplně celé tzv. zásady územního rozvoje (ZUR). Jinými slovy rozhodnutí kraje, kde budou obytné zóny, kde průmyslové a kde oblast pro rekreaci. Zablokovala se tak mj. i výstavba rychlostní silnice R52 na Vídeň. Ukázkový je i důvod, proč soud zásady zrušil – kraj odbyl dopady na životní prostředí i projednání s veřejností. Ta se často dostane ke slovu, až když je projekt hotový, a v zásadě nemá jinou možnost než podat žalobu.

Aby územní samosprávy věnovaly větší péči územním plánům, je úkol ministerstva pro místní rozvoj. Má jít o strategické dokumenty, jež předjímají rozvoj území na léta dopředu, jenže v praxi je města mění už rok po schválení. "Jsme si toho problému vědomi. V některých obcích dochází k příliš častým změnám," říká Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování. Proto teď společně s resortem životního prostředí promýšlejí, jak dostat do obecních či krajských kas státní příspěvek na to, aby politici plánovali pečlivěji. Už proto, že příliš mnoho orné půdy končí pod zástavbou či těžebními stroji. Ochránit zemědělskou půdu je jedním z cílů aktualizované Politiky územního rozvoje, což je nejvyšší dokument svého typu. Kraje mají také více dbát na to, aby se vzájemně koordinovaly, když plánují na svých hranicích třeba průmyslové zóny nebo silnice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»