Provozuje:
Juris Real Estate

V ČR by v příštích letech měly postupně vzniknout 4 probační domy.

Pod hlavičkou Probační a mediační služby poskytnou zázemí a pomoc lidem, kteří vězení opustí na podmínku. V Ostravě už takové zařízení rok ve zkušebním provozu funguje. Celkem jím prošlo 14 lidí propuštěných z vězení.

V ČR by v příštích letech měly postupně vzniknout 4 probační domy.

autor. JURIS REAL

Pod hlavičkou Probační a mediační služby poskytnou zázemí a pomoc lidem, kteří vězení opustí na podmínku. V Ostravě už takové zařízení rok ve zkušebním provozu funguje. Celkem jím prošlo 14 lidí propuštěných z vězení.

ČTK to sdělila ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Předpokládá, že otevření probačních domů bude vyžadovat legislativní změny. Vše chce zvládnout v příštím roce. V roce 2018 pak hodlá služba otevřít celkem čtyři taková zařízení. Uvažuje o Ostravě, Brnu, Praze a Plzni.

"Toto je ale jen první úvaha. Vše se bude ještě určovat ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti," řekla.

Kapacita každého zařízení by měla být 20 míst. Dočasný domov by zde mohli najít lidé, kteří opustí věznici na podmínku, jsou zadlužení, nemají zajištěnou práci ani bydlení. U takových je velké riziko, že znovu spáchají zločin a vrátí se do vězení.

"První měsíce pobytu na svobodě se budou moci lépe připravovat v takovémto částečně chráněném prostředí," vysvětlila Matoušková.

Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel projekt podporuje. "Je to cesta, kterou hledáme. Umožní propuštěným lepší start při návratu do společnosti. Také zvýší bezpečnost obyvatel. Protože člověk, který se po propuštění vrátí k trestné činnosti za sebou nechává nejen škodu, ale i oběti," uvedl.

Smysl v projektu vidí i jeho přímí účastníci. "Osobně mi to hodně pomohlo. Z vězení jsem se vrátil po devíti letech," řekl jeden z klientů ostravského probačního domu. "Člověk se nemusí starat o základní potřeby. Může hledat práci a bydlení. Navíc jsme tady dostali i zázemí pro jednání s úřady," řekl další klient.

Pro projekt úředníci Probační a mediační služby našli inspiraci v Norsku. Probační dům by mohl být mezistupněm mezi vězením a absolutní svobodou. Soudy by měly pobyt v nich nařizovat v rámci podmíněného propuštění. Pilotní projekt v Ostravě zajišťovala organizace Nová šance, která dlouhodobě pracuje s lidmi propuštěnými z vězení. Náklady na práci se 14 klienty se pohybovaly okolo 870.000 korun. V budoucnu by ale všichni pracovníci domu měly být zaměstnanci Probační a mediační služby.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»