Provozuje:
Juris Real Estate

V České republice se nachází 21.600 restaurací.

Je to nejvíce za deset let.

V České republice se nachází 21.600 restaurací.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Je to nejvíce za deset let.

Jednou z nejohroženějších skupin podnikatelů v důsledku epidemie koronaviru jsou provozovatelé restaurací. Ke konci loňského roku v ČR existovalo 21.592 firem podnikajících ve stravování a pohostinství.

Jde o největší počet za posledních deset let. Toto zjištění vyplývá ze statistik společnosti Bisnode.

Provozování restaurací, bister či kaváren je za běžných podmínek vysoce konkurenční, upozornila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

"Dlouhodobější výpadek většiny příjmů, kterým gastro podnikatelé aktuálně čelí, nemusí některé podniky ustát," dodala. Gastrobyznys, který v tuzemsku zaměstnává desetitisíce lidí, se podle ní otřásá v základech. "Propad tržeb v 3 000 podnicích, kterým dodáváme pokladní systémy, činí 90 procent, což za měsíc představuje asi osm miliard korun. Odhadujeme proto, že bez pomoci státu až polovina restaurací po skončení výjimečného stavu znovu neotevře," řekl ČTK ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín. Klíčové bude podle něj odpuštění odvodů za zaměstnance, přeřazení produktů a služeb v gastronomii do desetiprocentní sazby DPH, popřípadě přímá finanční injekce ze strany státu.

Ačkoliv se za posledních deset let počet restaurací v ČR více než zdvojnásobil, v roce 2019 bylo založeno 1 445 nových podniků, což je nejméně od roku 2014. Současně loni zaniklo rekordní množství firem (621), nejvíc za posledních deset let a o čtvrtinu víc než v roce 2018.

Detailnější analýza Bisnode ukázala, že dvě pětiny společností podle klasifikace ČSÚ neuvádějí tržby. Roční tržby zhruba pětiny firem jsou do jednoho milionu firem a další pětina společností utrží mezi jedním a pěti miliony korun.

Necelá desetina restaurací pracuje s obratem v intervalu od pěti do deseti milionů korun, sedm procent mezi deseti a třiceti miliony korun. Jen dvě firmy ze 100 mají roční tržby vyšší než 30 milionů korun.

"Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly," uvedla předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová. Návrh ministerstva prochází nyní připomínkovým řízením.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»