Provozuje:
Juris Real Estate

V České republice začne z pátku na sobotu sčítání lidu.

Potrvá do 11. května.

V České republice začne z pátku na sobotu sčítání lidu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Potrvá do 11. května.

V ČR se po deseti letech uskuteční sčítání lidu. Celostátní akce začne o půlnoci z pátku na sobotu a potrvá do 11. května.

V prvních dvou týdnech lidé budou vyplňovat údaje elektronicky.

Ti, kteří se nesečtou on-line, pak budou moci od 17. dubna do 11. května vypsat papírový tiskopis.

Podrobnosti na tiskové konferenci představil předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Podle jeho názoru se postup sčítání několikrát důkladně testoval, silná je kybernetická ochrana a data budou uložena v České republice.

"Snažili jsme se sčítání koncipovat maximálně šetrně vůči občanům, co se týká množství a citlivosti otázek, i způsobu sečtení," konstatoval Rojíček. Tzv. rozhodný okamžik, ke kterému se údaje vyplňují, je právě z pátku na sobotu.

Sčítání je povinné. Sečíst se musí všichni obyvatelé republiky. Těch je kolem 10,7 milionu.

Letos se bude vyplňovat zhruba o polovinu méně údajů než při posledním cenzu v roce 2011. Statistici řadu informací získají z registrů.

"Průměrná doba vyplnění je 15 minut. Počítáme, průměrně připadne deset minut na bytovou část a pět minut na osobu. Záleží na tom, kolik otázek vyplňujete," upřesnil šéf ČSÚ.

Do elektronického formuláře se lidé přihlásí číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku.

Zapsat mohou údaje i za další členy domácnosti, mohou jim také poslat odkaz. Za ty, kteří nemají přístup k internetu, nebo mají z elektronického sčítání obavy, mohou údaje on-line zadat jejich blízcí. Vyplňování se dá přerušit, je možné si data uložit a pokračovat později.

Elektronicky bude možné formuláře vyplnit a odeslat do 9. dubna. Podle statistiků je on-line sečtení jednodušší. Všechny odpovědi není nutné vypisovat, stačí vybírat z nabídky.

Ti, kteří se nesečtou přes internet, pak budou od 17. dubna do 11. května vyplňovat papírové tiskopisy. Ty budou k vyzvednutí na většině pošt, nebo je doručí sčítací komisaři.

Údaje o bytu se zapisují za celou domácnost. Dotazy se týkají výměry bytu, počtu místností či patra. Statistici zjišťují, zda má bydlení plynovou přípojku či kuchyň, nebo kuchyňský kout.

V části o osobách se zadává obvyklé bydliště i bydliště po narození, zaměstnání, škola či dojíždění. Uvedení víry a národnosti je nepovinné.

Právě práci či výuku ovlivnila covidová omezení. Žáci a studenti se učí na dálku, lidé pracují často z domova. Podle statistiků by se do kolonek měl zanést obvyklý stav, ne dočasné změny kvůli uzávěře.

Rojíček podotkl, že distanční výuka je dočasná a děti se do škol vrátí. Práce z domova ale nemusí být jen výjimečná záležitost kvůli epidemii.

"Jsme si vědomi toho, že řada lidí úplně neví, jak to bude, do jaké míry budou firmy měnit režim a nechávat lidi na home office systémově, protože zjistily, že je to efektivnější a levnější. Pokud lidé tuší, že to tak více méně bude i po skončení lockdownu, měli by to reflektovat," řekl šéf ČSÚ.

Podle nezávislého výzkumného šetření plánuje svá data odeslat elektronicky sedm z deseti Čechů a Češek. Podle Rojíčka se postup sčítání testoval a kybernetická ochrana je silná.

"Vše procházelo důkladným testováním. Z hlediska kybernetické bezpečnosti jsme kladli mimořádný důraz na uložení dat. Jsou na území ČR v cloudu, který provozuje stát. Přístup je umožněn pouze vybraným zaměstnancům statistického úřadu," sdělil Rojíček.

Podle jeho mínění je systém pod "silnou kybernetickou, ale i fyzickou ochranou". Je nastaven tak, aby případný nápor sčítaných zvládl. Údaje k identifikaci lidí se pak vymažou. Slouží jen ke kontrole, mají bránit duplicitám. Data ČSÚ žádným úřadům nepředá.

Formulář bude na webu www.scitani.cz či v mobilní aplikaci Sčítání21, kterou si bude možné stáhnout. Elektronický dotazník bude vedle češtiny ještě v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině.

Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. K dispozici je i chatbot či živý chat s operátorem.

V ČR není možné provést sčítání lidu bez zapojení všech obyvatel republiky. Státu totiž chybí registry údajů, které se podle mezinárodních požadavků zjišťují. Statistici z databází mohou získat jen část potřebných dat.

"V českých podmínkách není realizovatelný cenzus, který by byl založen zcela na databázích nebo registrech státu. V tom jsme přece jen výrazně pozadu např. oproti skandinávským zemím," uvedl Rojíček.

V řadě států statistici při sčítání získají údaje z databází. Ptají se pak jen vybrané skupiny obyvatel. Třeba Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko, Nizozemsko, Slovinsko či Rakousko využívá své registry.

Stejně chtěl původně při letošním cenzu postupovat i ČSÚ. Posouzení 37 registrů před pár lety ale ukázalo, že to možné není.

Chyběly údaje o rodinách a domácnostech, dosaženém vzdělání či zaměstnání. Ucelené nejsou ani informace o bytovém fondu.

Vláda tak v lednu 2018 souhlasila s tím, že cenzus bude opět plošný a zapojit se do něj musí všichni obyvatelé. Těch má Česko 10,7 milionu.

Podle Rojíčka ale nastal pokrok. V porovnání s rokem 2011 budou lidé vyplňovat zhruba o polovinu údajů méně. Před deseti lety se vypisovaly tři formuláře - list osoby, domovní a bytový list. Domovní list se vypustil. Ubylo i otázek v části o osobách.

Rojíček řekl, že řada registrů ale stále chybí. Česká republika nemá registr bytů. U lidí zná jen adresu trvalého bydliště. Statistici nedokážou z dostupných údajů zjistit, jak vypadá složení domácností.

Schází registr vzdělání, podle šéfa ČSÚ jsou k dispozici jen částečné informace u mladších ročníků. Obtížně dostupné, nebo nedostupné jsou údaje o zaměstnání a profesi či dojíždění.

"To jsou věci, které nelze získat z registrů. V podstatě ten minimální rozsah požadovaný mezinárodními standardy bychom nebyli schopni dát dohromady bez toho, aniž bychom udělali plošné šetření. Doufáme, že občané budou mít pochopení. Snažili jsme se to udělat co nejjednodušeji, ale jednodušeji už to nešlo," komentoval situaci Rojíček.

V České republice či někdejším Československu se data zatím vždy sbírala od všech obyvatel v terénu. Při posledním cenzu v roce 2011 lidé mohli poprvé poslat údaje elektronicky.

Potřebovali k tomu ale stejně papírový tiskopis, jehož číslo museli v počítači zadat. Statistici pak obdrželi skoro 17,5 milionu papírových a elektronických formulářů.

"Letošní sčítání je připraveno primárně on-line," uvedla mluvčí sčítání Jolana Voldánová. Elektronické formuláře bude možné vyplňovat od půlnoci z 26. na 27. března do 9. dubna.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»