Provozuje:
Juris Real Estate

V Lednici končí letitá oprava minaretu.

V zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku končí v těchto dnech několik desetiletí trvající oprava minaretu, který je nejstarší dochovanou rozhlednou v České republice.

V Lednici končí letitá oprava minaretu.

autor. JURIS REAL, ČTK

V zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku končí v těchto dnech několik desetiletí trvající oprava minaretu, který je nejstarší dochovanou rozhlednou v České republice.

Poslední etapa oprav, která teď končí, zahrnovala opravu spodní fasády a kamenné podesty za 4,5 milionu korun, řekla ČTK kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Práce na minaretu začaly již v 80. letech, kdy si správa zámku všimla, že v místnostech v minaretu se začínají objevovat trhliny, a věž se mírně nakláněla.

"Důvodem bylo regulování toku Dyje v 60. letech, která do té doby napájela bažinaté okolí minaretu. Stavba stojí na olšových a dubových dřevech, které potřebují vlhkost. Po regulaci toku ale bažina vyschla a s ní i základy minaretu," vysvětlila Holásková.

První pokus o statické zajištění stavby přišel v 80. letech, nebyl ale příliš úspěšný, proto se v 90. letech statické zajištění zopakovalo, tentokrát technikou mikropilotáží s lepším výsledkem.

Od té doby prošly postupně úpravou mozaikové podlahy, střecha i dřík minaretu. A v posledních letech také interiéry a právě spodní fasáda.

"Teď pracujeme na úpravách okolí, budujeme novou pokladnu, občerstvení, toalety a posezení. Vše vyjde přibližně na milion korun, není to už součást rekonstrukce minaretu," doplnila kastelánka.

Z velkých prací se nyní v zámeckém parku chystá generální údržba Zámeckého rybníku, kterou bude zajišťovat Biosférická rezervace Dolní Morava a která spočívá především v odbahnění rybníka.

"Bahna je v rybníku tolik, že v něm už je pouze minimum vody, což je špatné i pro živočichy a ptactvo. Voda také vymlela břehy ostrovního systému a je potřeba je zpevnit," konstatovala Holásková. Práce, které přijdou asi na 100 milionů korun, by měly začít na počátku příštího roku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»