Provozuje:
Juris Real Estate

V Monaku rostou domy za miliardy jako houby po dešti.

A to kvůli přísnější regulaci švýcarského bankovního sektoru

V Monaku rostou domy za miliardy jako houby po dešti.

A to kvůli přísnější regulaci švýcarského bankovního sektoru

A co velcí čeští hráči na developerském trhu?

V Monaku přibývá superluxusních domů, jejichž cena v některých případech jde do miliard korun. Místní developeři tak reagují na zvýšenou poptávku milionářů a miliardářů, kteří kvůli nízkým daním a malé regulaci finančního sektoru do knížectví houfně přicházejí. Monako, daňový ráj na Francouzské riviéře (Azurovém pobřeží), zažívá stavební boom luxusních domů. Místní developeři tak reagují na očekávaný příchod milionářů a miliardářů, které z jejich zemí vyhánějí vyšší daně a nové regulace finančního sektoru. Trend se týká především movitých Švýcarů, jejichž vláda v březnu schválila zákon o přeshraničním sdílení bankovních dat.

S vyšším zájmem bohatých o místní nemovitosti se v Monaku zvyšují i jejich ceny, které tak podle předpovědí Savills, londýnské poradenské společnosti v oblasti realit, do června příštího roku vyrostou o pětinu. Průměrná cena domů s pěti ložnicemi pak například meziročně stoupla o 24 procent. Příkladem pompéznosti nových monackých staveb je mimo jiné Tour Odeon, nejdražší dům na světě. Tento dvojitý mrakodrap má rozlohu 3 300 metrů čtverečních a stojí kousek od pobřeží. Jeho majitelé si v něm mimo jiné budou moci užít skluzavku, která vede z tanečního parketu rovnou do venkovního bazénu. Nemovitost má být podle francouzského magazínu Challenges k mání za více než 300 milionů eur, což je v přepočtu přes osm miliard korun. Jenom garáž v Tour Odeon stojí 250 tisíc eur (téměř 7 milionů korun), tedy více než dvaapůlkrát tolik, co stál v roce 2011 v České republice průměrný rodinný dům. Stavba celého domu stála jeho developera, společnost Groupe Marzocco, 600 milionů eur (16,5 miliardy korun) bez započítání pozemku.

Právě ceny pozemků v nejdražší části Monaka jsou přitom úplně nejvyšší na světě. V okolí Golden Square pořídíte za milion dolarů (20 milionů korun) pouhých 15 čtverečních metrů. Společnost Groupe Marzocco podle slov svého ředitele Daniela Marzocca prodala zatím 26 z 36 nově postavených luxusních nemovitostí. Čtvrtina klientů přitom pochází ze zemí bývalého SSSR. Přistěhovalci do Monaka přicházejí kvůli nízkým daním a relativně málo regulovanému finančnímu sektoru. Z výhodných podmínek pro bohaté tak těží řada známých osobností, mezi které patří třeba i čeští tenisté Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych. Podle červnového výzkumu časopisu Spear je každý třetí z 38 tisíc místních obyvatel dolarovým milionářem.

Knížectví kvůli svým nízkým daním a neregulovanému finančnímu trhu mnohokrát čelilo kritice. Na tu sice reagovalo jistými právními úpravami, jako je např. možnost přenést sem svou daňovou povinnost až po půlroce, ze svého magnetismu pro bohaté lidi však stále těží na úkor jiných států. To se nyní ukazuje právě na Švýcarsku, odkud movití hromadně odcházejí kvůli nově schválenému zákonu zavazujícímu tamní banky sdílet svá data se zahraničními domy. "Ti lidé zkrátka potřebují jít někam, kde mohou utrácet své peníze, aniž by se jich někdo ptal, odkud je vzali," řekl agentuře Bloomberg odborník na daňové ráje Richard Murphy. Ceny luxusních ženevských rezidencí zatím za poslední rok spadly o třicet procent. Nervozita přitom stoupá i mezi britskými multimilionáři, jejichž vláda například letos zvedla daň z transakcí z nemovitostí dražších dvou milionů liber. Situace se pro ně navíc může ještě zhoršit, pokud po příštích volbách budou britskou vládu sestavovat labouristé. V porovnání s těmito zeměmi tak Monako na milionáře a miliardáře působí jako klidné útočiště. "Stává se z něj takový přímořský Londýn," shrnuje makléřka společnosti Savills Irene Luke.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»