Provozuje:
Juris Real Estate

V Německu se začínají otevírat restaurace, existuje mnoho nových pravidel.

V SRN se opět začínají otevírat restaurace. Jejich návštěva ale bude v příštích týdnech výrazně jiná než před vypuknutím pandemie způsobené koronavirem.

V Německu se začínají otevírat restaurace, existuje mnoho nových pravidel.

autor. JURIS REAL, ČTK

V SRN se opět začínají otevírat restaurace. Jejich návštěva ale bude v příštích týdnech výrazně jiná než před vypuknutím pandemie způsobené koronavirem.

Lidé musí počítat s omezeným množstvím míst u stolů, nutností před každou návštěvou učinit rezervaci, povinností nosit roušky na toalety nebo nechat na sebe kontakt pro případ, že by se v daném podniku objevil koronavirus.

Vyznat se ve všech nových pravidlech nemusí být úplně jednoduché také vzhledem k tomu, že neplatí po celém Německu stejně.

"Provozovatelka nebo provozovatel... musí zajistit, že místa pro hosty jsou uspořádaná tak, aby byl zajištěn nejméně dvoumetrový odstup mezi stoly a jeden host vůči druhému - pokud nenáleží ke stejné nebo jedné další domácnosti - musí mezi sebou po celou dobu dodržovat odstup nejméně 1,5 metru," stanoví např. nařízení vlády v Dolním Sasku, kde se restaurace a kavárny mohou otevírat ode dneška.

Opatření, které se ale v této zemi netýká hospod a dalších podniků, v nichž se mnohem spíše konzumují nápoje než jídla, dále počítá s tím, že stravovací zařízení obsadí najednou maximálně 50 procent míst pro hosty, že obsluha bude nosit ochranu úst a nosu a hostům dá k dispozici dezinfekci rukou.

"Provozovatelka nebo provozovatel musí s jeho svolením zaznamenat jméno a kontaktní údaje každého hosta, jakož i čas, kdy přišel, a kdy opustil zařízení," stanovila rovněž vláda osmimilionové spolkové země na severozápadě Německa. Host, který by měl námitky, nemůže být obsloužen.

Ještě výrazně podrobnější než vládní nařízení jsou doporučení dolnosaského svazu hotelů a restaurací Dehoga, který prosazuje, aby všichni hosté museli mít rezervaci, aby s nimi byl domluven přesný čas příchodu a netvořily se fronty, aby restaurace nepoužívaly ubrusy, aby na stolech nebyly slánky a pepřenky nebo aby na záchodech zůstal uzavřený každý druhý pisoár.

Podobná doporučení už zástupci branže, v níž je v Německu zaměstnáno přes 1,8 milionu lidí, připravili také v dalších spolkových zemích.

Jako první je v praxi už od soboty mohly vyzkoušet restaurace v pobaltském Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde vedle nařízení o odstupu mezi hosty platí třeba i pravidlo o maximálně šesti lidech u jednoho stolu.

V první den se podle místního svazu hotelů a restauraci otevřela asi třetina všech gastronomických podniků, což restauratéři hodnotí jako záblesk naděje.

V příštích dnech a týdnech se na něj mohou těšit i zástupci těžce zkoušeného odvětví v dalších spolkových zemích. V Berlíně, kde Dehoga počítá s tím, že lidé v restauracích nebudou zůstávat déle než dvě hodiny, se mohou gastronomické podniky znovu začít otevírat od 15. května. Stejné datum platí i pro s Českem sousedící Sasko.

V Bavorsku, kde hosté sice nebudou muset mít v roušky u stolů, ale na záchodech ano, se vnitřní prostory restaurací otevřou od 25. května.

Podle svazu hotelů a restaurací přichází otevírání gastronomických podniků na poslední chvíli. Dlouho se mu bránila kancléřka Angela Merkelová, která byla pro pomalejší uvolňování karanténních opatření.

Situaci v branži, v níž prudce stoupla nezaměstnanost, totiž svaz hodnotí jako dramatickou a nadále požaduje vládní balíček na pomoc odvětví.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»