Provozuje:
Juris Real Estate

V brněnských Bosonohách vzniklo vzdělávací centrum stavebních řemesel.

V Brně-Bosonohách vzniklo za více než 30 milionů korun vzdělávací centrum stavebních řemesel. Studenti stavebních oborů si mohou na místě vyzkoušet souvislosti jednotlivých profesí při stavbě domu tak, aby stavba fungovala jako celek.

V brněnských Bosonohách vzniklo vzdělávací centrum stavebních řemesel.

autor. JURIS REAL

V Brně-Bosonohách vzniklo za více než 30 milionů korun vzdělávací centrum stavebních řemesel. Studenti stavebních oborů si mohou na místě vyzkoušet souvislosti jednotlivých profesí při stavbě domu tak, aby stavba fungovala jako celek.

Projekt vznikl díky dotacím Evropské unie.

Nové centrum stojí v areálu školy. Nebude ale sloužit jen jejím studentů, ale i dalším 19 odborným školám v kraji.

Díky moderním technologiím mohou studenti nasimulovat například řadu variant spojených s vytápěním a hospodárným využitím pitné a užitkové vody.

"Aby nám doma sanitární technika správně fungovala, neznamená to namontovat jen přítok a odtok k umyvadlu či vaně, ale správně ukotvit jednotlivé prvky ve zdi, precizní zednickou, instalatérskou a obkladačskou práci.

Každý řemeslník potřebuje znát návaznosti své práce na další profese, a to se těžko vysvětluje od katedry," uvedl Jiří Košťál z bosonožské školy.

V Brně-Bosonohách vzniklo za více než 30 milionů korun vzdělávací centrum stavebních řemesel. Studenti stavebních oborů si mohou na místě vyzkoušet souvislosti jednotlivých profesí při stavbě domu tak, aby stavba fungovala jako celek. Centrum se podle něj neomezuje na úzký pohled jednotlivých specializací, ale pomáhá propojit mezi sebou znalosti a dovednosti jednotlivých stavebních oborů v rámci praktického výcviku.

V objektu jsou na jednom místě nainstalovány a propojeny systémy vytápění, spalinové cesty, rozvody plynu, vody, elektrické energie a řídicí systémy pro měření a regulaci i s využitím technologií obnovitelných zdrojů.

Studenti mají k dispozici cvičné panely se vzorově zapojenými, zazděnými a obloženými vanami a toaletami včetně plynových zařízení.

Panely jsou variabilní a je možné měnit sestavy tak, aby se situace maximálně přiblížila realitě na stavbách. Součástí centra je i specializovaná učebna s dřevoobráběcím strojem a přednášková aula pro 50 posluchačů.

Centrum bude sloužit nejen žákům středních školy, ale počítá i s bloky pro studenty architektury a stavebních oborů vysokých škol.

K dispozici bude i profesním spolkům a cechům pro další vzdělávání nebo hasičským sborům k nácviku krizových situací.

Škola v Bosonohách má přes 600 studentů a podle jejího ředitele Josefa Hypra nemají problém s uplatněním na trhu práce. "Technické odborné a řemeslné profese jsou čím dál více poptávány," uvedl Hypr. Práci si podle něj nenajdou jen ti, kteří se poctivě živit nechtějí. Také podle ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Evy Svobodové se situace začíná měnit.

"Rodiče a žáci otáčejí, stoupá zájem o technické obory a řemesla," uvedla.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»