Provozuje:
Juris Real Estate

V daňových rájích je 11.383 českých firem, což je meziročně o 6 pct méně.

Počet tuzemských firem s vlastníkem v daňovém ráji loni zaznamenal šestiprocentní pokles. Ze zemí s daňovým zvýhodněním je aktuálně ovládáno 11.383 společností, o 719 méně než na konci roku 2019.

V daňových rájích je 11.383 českých firem, což je meziročně o 6 pct méně.

autor. JURIS REAL, ČTK

Počet tuzemských firem s vlastníkem v daňovém ráji loni zaznamenal šestiprocentní pokles. Ze zemí s daňovým zvýhodněním je aktuálně ovládáno 11.383 společností, o 719 méně než na konci roku 2019.

Poprvé za dobu sledování se největším vlastníkem stalo podle objemu ovládaného kapitálu v základním jmění Lucembursko, které předstihlo Nizozemsko.

Statistiky uveřejnila Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

"Dlouhodobě nastolený trend pokračuje. Výhody daňových rájů se vytrácejí jako pára nad hrncem, firmám rostou náklady na správu struktury, hrozí reputační riziko. Daňový ráj v loňském roce opustilo rekordní množství společností," konstatovala analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová. Za posledních pět let počet firem s vlastníkem z daňového ráje klesl o 13 procent.

Objem kapitálu v základním jmění českých firem, které ovládají vlastníci z daňových rájů, meziročně poklesl z 331,5 miliardy korun na 317,8 miliardy Kč.

Největším zahraničním vlastníkem z destinace považované za daňový ráj se poprvé stalo Lucembursko, které z dlouhodobého vedení vytlačilo Nizozemsko. Vedení Lucemburska je ale těsné. Ovládá 107,7 miliardy základního kapitálu, zhruba o půl miliardy, tedy o půl procenta, více než Nizozemsko. Co se týká počtu vlastněných firem první příčka stále jednoznačně patří Nizozemsku.

Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 2,2 procenta českých firem proti 2,4 procenta na konci roku 2019.

V loňském roce se mírně zvyšoval počet českých firem v daňovém ráji pouze na Gibraltaru, Hongkongu, Maltě a Monaku. Ostatní destinace, které Bisnode A Dun & Bradstreet Company ve svých statistikách sleduje, vykázaly pokles v čele s Nizozemskem (-259), USA (-158) a Kyprem (-88).

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál.

Český stát podle odhadů přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»