Provozuje:
Juris Real Estate

V hledáčku zájemců o financování bydlení jsou stále hlavně hypoteční úvěry.

Stavebnímu spoření se v úvěrech nijak zvlášť nedaří. Zvlášť ve srovnání s rekordně levnými hypotékami. Stavební spoření ale zachraňují nové smlouvy, zájem o ně stále roste.

V hledáčku zájemců o financování bydlení jsou stále hlavně hypoteční úvěry.

autor. JURIS REAL

Stavebnímu spoření se v úvěrech nijak zvlášť nedaří. Zvlášť ve srovnání s rekordně levnými hypotékami. Stavební spoření ale zachraňují nové smlouvy, zájem o ně stále roste.

Stavební spořitelny do konce letošního srpna uzavřely přes 426 tisíc nových smluv. Loni za stejné období jich bylo uzavřeno o 71 tisíc smluv méně.

Zájem o úvěry naopak stále klesá. Ke konci srpna stavební spořitelny podle údajů ČTK poskytly úvěry za 26,4 miliardy korun, meziročně o 13 procent méně. Menší zájem o úvěry ze stavebního spoření zaznamenalo všech pět stavebních spořitelen u nás.

Není žádnou novinkou, že zájem o hypotéky je veliký. V červenci podle Fincentrum Hypoindex bylo uzavřeno 8 352 smluv v celkové hodnotě přes 14 miliard korun. Hypotéky v posledních letech zažívají skvělé období, když to zájem o produkty stavebního spoření výrazně klesá.

Stavebnímu spoření se začalo dařit v době, kdy lidé řešili, do jakého finančního produktu vložit své peníze na místo zpackané důchodové reformy. Stejně tak stavebnímu spoření pomáhají stále nižší úroky na spořicích účtech.

Jenže ve srovnání s nízkými sazbami u hypotečních úvěrů jsou tyto plusy zanedbatelné.

V červenci průměrná úroková sazba u hypoték klesla na 2,72 procenta a pravděpodobně další pokles bude následovat.

Tuzemské stavební spořitelny během loňského roku poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun. To znamená meziroční nárůst o dvě procenta. Celkem za rok 2013 stavební spořitelny uzavřely přes 611 tisíc nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. Meziroční pokles v objemech poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření rozhodně není zanedbatelný. Největší pokles zaznamenala ČMSS a nejnižší Modrá pyramida. Co se týče nových smluv, je na tom ČMSS naopak nejlépe. Nejméně nových smluv pak mezi lednem a srpnem uzavřela Wüstenrot stavební spořitelna.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»