Provozuje:
Juris Real Estate

V letošním roce čeká české stavebnictví opět ekonomická stagnace.

Po předchozích pěti letech pravidelných poklesů očekávají ředitelé stavebních společností v roce 2014 stagnaci.

V letošním roce čeká české stavebnictví opět ekonomická stagnace.

autor. JURIS REAL

Po předchozích pěti letech pravidelných poklesů očekávají ředitelé stavebních společností v roce 2014 stagnaci.

První mírný růst by se do sektoru měl vrátit v roce 2015, pokud se nové vládě podaří nastartovat proinvestiční politiku.

Aktuálním problémem bránícím růstu stavebnictví je nedostatek projektů připravených k realizaci, a také jejich špatná kvalita, která vede v řadě případů ke sporům mezi stavební firmou a investorem.

Toto zjištění vyplývá z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2014 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika.

České stavebnictví bude podle ředitelů stavebních firem v roce 2014 stagnovat (výsledky ukazují mírný pokles o 0,6 procenta). S nepatrnými odchylkami se na tom shodují ředitelé jak největších, tak i středních a malých společností, stejně tak i firmy z pozemního nebo inženýrského stavitelství.

První, velice mírný růst, přijde v roce 2015 (o 1,8 procenta). Pro nastartování sektoru bude klíčovým prvkem přístup nové vlády, uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

„Pokud se vládě podaří nastartovat plánovanou proinvestiční politiku, mohlo by české stavebnictví již v letošním roce najít své dno. Zásadním krokem by měla být co nejrychleji obnovená příprava projektů, podle nichž by bylo možné začít stavby následně realizovat. Bez nich se z místa nepohneme.“

Snahu situaci zlepšit a sektoru pomoci již deklarovala ministryně pro místní rozvoj, Věra Jourová: „Věřím, že ministerstvo do budoucna dokáže ještě více podpořit český stavební trh. V současné době běží Program Podpora bydlení, jehož prostřednictvím podněcujeme k regeneraci panelových sídlišť, podporujeme výstavbu technické infrastruktury a také například výstavbu podporovaných bytů. Náš Státní fond rozvoje bydlení vyhlásil v roce 2014 výzvy na poskytování zvýhodněných úvěrů na výstavbu nájemních bytů, opravy a modernizace bytů a v neposlední řadě Program PANEL 2013+, který je určen na opravy a modernizace bytových domů.“

Stěžejní vliv nové vlády na vývoj českého stavebnictví potvrzuje Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG Česká republika: „České stavebnictví je a bude z podstatné části závislé na objemu veřejných zakázek, proto jsou investice státu klíčovou složkou, která jediná může sektor reálně nastartovat.“ S tím souhlasí i Marcel Soural, generální ředitel společnosti Trigema: „Vláda by měla nalézt ve státním rozpočtu prostředky pro financování především dopravní infrastruktury, podporovat oživení ekonomiky a ustálit pravidla pro podnikání.“

Ředitelé stavebních firem se shodují, že problémem, který je třeba řešit urychleně, je nejen nízká připravenost projektů, ale také jejich kvalita.

Podle Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2014 byla v minulém roce více jak třetina developerských projektů (36 %) natolik špatných, že musely být v průběhu stavby výrazně přepracovány.

Tím se náklady staveb zvýšily až o 11 procent (přičemž náklady na celou projektovou dokumentaci, pokud se realizuje před započetím stavby, se pohybují mezi 3–5 procenty).

Ředitelé stavebních firem shodně uvádějí, že špatná kvalita projektů vychází zejména z nízké úrovně finančních prostředků, které investoři do přípravy projektu investují. „Projektová dokumentace je čím dál tím horší. Je to i proto, že jsou na projekty vynakládány menší a menší náklady,“ uvádí Martin Podzimek, ředitel společnosti Podzimek a synové. Tři ze čtyř projektových firem (75 %) ale uvádějí, že v důsledku zmíněných nízkých cen nebudou moci kvalitu svých projektů v tomto ohledu zlepšit.

Přepracování projektů v průběhu stavby také přináší potřebu dalších víceprací. Zejména ve veřejném sektoru je to problém pro velké stavební společnosti, kde až 57 procent firem eviduje neproplacené faktury za tyto vícepráce.

Prosazení změn u veřejných zadavatelů je komplikované vzhledem k současnému zákonu o zadávání veřejných zakázek, a v neposlední řadě i kvůli obavám veřejných investorů z nařčení z korupce nebo klientelismu. „Dochází tím k zacyklení celého řetězce, kdy investor vybere nejlevnějšího projektanta, ten připraví projekt, podle kterého má stavební firma, zpravidla opět s nejnižší cenou, postavit stavbu, chyby projektu reklamuje investorovi a ten kvůli již nastavenému rozpočtu, případně podmínkám dotací, nechce nezbytné změny profinancovat. A začíná dlouhý kolotoč diskusí a sporů, což může vést až k zastavení stavby.

To může znamenat ale další problém pro investora, např., pokud je investice financována z dotací, o které, v případě prodlení, může následně přijít,“ popisuje aktuální situaci Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Výsledky Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2014 ukazují, že až osm ředitelů z deseti (79 %) se obává, že stavební firmy budou kvůli problémům s neplacením od některých investorů nuceny řešit situaci soudně a stavby budou muset zastavit.

Takovéto odpovědi převažují ve všech segmentech, nejčastěji tento způsob řešení očekávají velké stavební společnosti (potvrzuje 91 % z nich).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»