Provozuje:
Juris Real Estate

V metropoli přibudou spoje i tramvajové tratě.

Městská rada schválila koncepci.

V metropoli přibudou spoje i tramvajové tratě.

autor. JURIS REAL

Městská rada schválila koncepci.

V pražské hromadné dopravě v následujících letech přibudou spoje, vzniknou nové tramvajové tratě a přibudou nové typy vozů. Změní se také intervaly spojů a některé zastávky budou přejmenovány.

Toto zjištění vyplývá z koncepce rozvoje MHD v letech 2019 až 2029, kterou "schválili dosluhující pražští radní".

Ke zlepšení MHD má přispět i plánovaná stavba trasy metra D a Dvoreckého mostu mezi Smíchovem a Podolím.

Na lince metra B mají být zkráceny intervaly ze 140 na 120 sekund. Na lince C je uvažováno o prodloužení doby, po kterou platí maximální interval dvě minuty, až do 18:00.

Vlaky jsou teď často přeplněny kvůli končící pracovní době v kancelářských komplexech na Pankráci a Budějovické. U trasy C se výhledově uvažuje o zkrácení intervalu ze 115 na 105 sekund.

Praha společně s dopravním podnikem (DPP) plánuje stavbu nové linky metra D z Pankráce do Písnice. V příštím roce začne geologický průzkum. Na linku je vydáno územní rozhodnutí, které ale napadli u soudu dva vlastníci pozemků.

Jestliže by jej soud zrušil, Praha a DPP by musely začít přípravu stavby od začátku.

V rámci autobusů MHD by se měl plošně od 9:30 do 14:00 zkrátit interval z 15 na 12 minut. Koncepce rovněž navrhuje zjednodušit jízdní řády, které by se dělily na pracovní dny a víkendy. Nedělní řády by nahradily ty sobotní. Toto opatření je navrženo ke zvážení jako výhledové.

Na polovinu ze současných 30 minut se má zkrátit interval linky 194 a zkracovat se má interval z 15 na 12 minut u autobusu 121. Kvůli výstavbě na Praze 5 autobus 123 změní trasu a ve špičce pojede každých šest minut.

Nová výstavba ovlivní pravděpodobně v příštím roce i trasy autobusů v oblasti Letňan a Kbel. Tady bude zkrácen interval a prodloužena linka 182.

Proměnit se má vozový park. Dnes jezdí nejčastěji vozy dlouhé 12 a 18 metrů, popřípadě devítimetrové. K nim by přibyly vozy o jiných délkách. Jedním z uvažovaných autobusů je velkokapacitní až 25 metrů dlouhý autobus, který by jezdil na letiště v Ruzyni.

Změny čekají i noční spoje. Navržena je změna trasy tramvaje číslo 99, která by nově jela po trase denní linky 9 a interval by měla místo 30 minut 15. K Nádraží Hostivař, kam nyní jede 99, by jezdila 98. Plánována je nová linka 903 z Palmovky k nádraží v Uhříněvsi.

Tramvajové tratě by měly vést do nových lokalit. Prodloužena bude trať z Divoké Šárky na Dědinu či z Modřan do Libuše. Tramvaje pojedou nově z Barrandova do Slivence a v plánu je také trať z Malovanky na Strahov, z Podbaby do Suchdola a od Vinohradských hřbitovů na Sídliště Malešice.

Nová smyčka vznikne na Zahradním městě a u zastávky Depo Hostivař. V dokumentu je uvedeno i prodloužení trati ze Spořilova k dnešní zastávce autobusů Choceradská nebo po novém Dvoreckém mostě mezi Prahou 5 a 4.

Přejmenovány mají být asi dvě desítky zastávek tramvají. Změnit by se mohly i názvy stanic metra, kdy např. Malostranská by se stala Klárovem, či Malou Stranou, stanice Národní třída Perštýnem, nebo Pražského povstání Náměstím hrdinů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»