Provozuje:
Juris Real Estate

V metropoli se aktuálně nachází 31.180 obecních bytů.

Z toho 23.423 bytů spravují městské části a zbylá čtvrtina, tedy 7.757 bytů, je ve správě magistrátu. Na jeden obecní byt tak v Praze připadá 42 obyvatel a obecní byty tvoří přibližně pět procent z celkového objemu bytového fondu.

V metropoli se aktuálně nachází 31.180 obecních bytů.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Z toho 23.423 bytů spravují městské části a zbylá čtvrtina, tedy 7.757 bytů, je ve správě magistrátu. Na jeden obecní byt tak v Praze připadá 42 obyvatel a obecní byty tvoří přibližně pět procent z celkového objemu bytového fondu.

K letošnímu 31. březnu bylo volných téměř 2.000 obecních bytů, z toho 700 jich vlastní magistrát. Vyplývá to z magistrátní analýzy, kterou má ČTK k dispozici.

Ze dvou tisícovek volných obecních bytů jich bylo možné nabídnout nájemcům 265, poněvadž převážná část není způsobilá k bydlení. To je většinou zapříčiněno špatným technickým stavem.

Drobnější opravy s náklady do 100.000 korun bude nutné udělat u 941 bytů, v případě 897 bytů odhadované finanční náklady na opravy tuto částku převyšují. Do oprav bytů je tak nutné vložit několik set milionů korun.

Na počátku letošního května bylo volných a nenabídnutých 567 magistrátních bytů. "Z toho 250 bytů je dlouhodobě prázdných proto, že se nachází v činžovních domech, které byly určeny k privatizaci. V koalici se shodujeme, že zbavovat se prázdných bytů je nesmysl, a v tomto duchu nyní vzniká materiál, který následně musí projít zastupitelstvem. Potom tyto prázdné byty budeme moci konečně pronajmout," uvedl radní Adam Zábranský (Piráti). Vedení Prahy současně hodlá změnit pravidla pronájmu bytů. Podle Zábranského byla v minulosti špatně nastavena. "Pravidla pro podávání žádostí o byt byla nastavena tak, že skutečně potřební vůbec nemohli žádat. To nyní měníme a již evidujeme stovky žádostí, které jsou postupně vyhodnocovány," uvedl.

V minulém volebním období bylo v Praze prodáno 6.670 obecních bytů a obecní bytový fond se tak ztenčil o 21 procent. Aktuálně je rozhodnuto o prodeji dalších 3.609 obecních bytů. Přitom bylo v letech 2015 až 2018 postaveno 217 nových obecních bytů a v loňském roce jich bylo rozestavěno 32. Nejvíc bytů privatizoval magistrát, a to 1.383, dále pak Praha 9, 8, 3, 10 a Praha 2, která prodala 444 bytů. Data o pražských obecních bytech budou podle Zábranského analyzována a průběžně aktualizována.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»