Provozuje:
Juris Real Estate

V milovické rezervaci zaznamenali poprvé vzácného orla mořského.

V přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku zaznamenali v posledních týdnech poprvé výskyt orla mořského.

V milovické rezervaci zaznamenali poprvé vzácného orla mořského.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

V přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku zaznamenali v posledních týdnech poprvé výskyt orla mořského.

Největší tuzemský dravec v minulém století z české přírody téměř vymizel, v posledních desetiletích se postupně vrací. Aktuálně v Česku podle odhadů žije 500 až 600 orlů mořských.

Rezervace velkých kopytníků je zřejmě součástí jejich zimoviště, informoval ČTK ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Poprvé orla viděli návštěvníci rezervace v posledních týdnech, výskyt potvrdili před několika dny i dokumentaristé. "Orla mořského jsme viděli kroužit zhruba ve výšce osmdesát až sto metrů ve východní části rezervace nedaleko obce Lipník," uvedl autor filmů o přírodě z Nature TV František Stýblo.

Největší český dravec a největší evropský orel hnízdil v Čechách běžně do 19. století, pak vymizel. S jeho návratem začali v 70. letech 20. století ochránci přírody, např. vypouštěním mladých orlů odchovaných v zajetí do přírody. V letech 1985 až 1989 žilo Česku osm až deset párů.

"V současné době na území republiky může hnízdit více jak 150 párů. Nicméně v průběhu zimy zde zimuje i velké množství ptáků se severní Evropy a Pobaltí," uzavřel Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»