Provozuje:
Juris Real Estate

V obchodech vzniká neplánovaně až 25 procent nákupů dárků.

Přímo v obchodech neplánovaně vzniká 20 až 25 procent nákupů dárků. Prosinec je z hlediska tržeb nejdůležitějším měsícem, listopad je druhý nejsilnější.

V obchodech vzniká neplánovaně až 25 procent nákupů dárků.

autor. JURIS REAL, ČTK

Přímo v obchodech neplánovaně vzniká 20 až 25 procent nákupů dárků. Prosinec je z hlediska tržeb nejdůležitějším měsícem, listopad je druhý nejsilnější.

Na virtuální tiskové konferenci to řekli prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a ředitel výzkumné společnosti Nielsen Karel Týra. Zatím není podle nich jasné, jak budou letošní Vánoce vypadat. Spontánní inspirace při procházení např. nákupními centry je podle Prouzy pro předvánoční prodej důležitá. Přestože doufá, že letos obchodní domy budou před Vánocemi v nějakém režimu otevřené, s klasickými rodinnými "procházkami" po nákupních centrech se počítat nedá. Vyjma ekonomické nejistoty, nejasností kolem toho, co bude otevřeno, je toto třetí negativní efekt, konstatoval Prouza.

Pokud zůstane většina současných restrikcí v platnosti a lidé budou pracovat dále z domova, dá se podle Týry předpokládat úbytek zákazníků v obchodech ve velkých městech, obzvlášť v centrech a blízkosti administrativních budov. "Prosinec je pro drtivou většinu obchodníků klíčovým měsícem v roce," uvedl Týra. Tržby v potravinách jsou o 20 procent nad celkovým průměrem, u drogerií je nárůst téměř 40 procent. Předvánoční a vánoční sezona je podle Týry důležitá i pro mnoho výrobců. Prodeje mraženého těsta jsou koncem roku až osmkrát vyšší než ve zbytku roku, u vůní je to čtyřnásobek, prodeje šumivého vína a likérů jsou vyšší skoro třikrát.

Nákupní zvyklosti lidí se podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center v dlouhodobém horizontu nemění. Ukázalo se to podle něj už po první vlně pandemie. "Doufáme, že vláda uvolní restrikce vůči obchodním centrům do konce listopadu tak, aby maloobchodníci nepřišli o nejdůležitější období z pohledu tržeb, což jsou Vánoce. Obchodní centra prokazatelně nejsou zdrojem šíření nákazy a není možné je penalizovat na úkor jiných segmentů ekonomiky, např. průmyslu," uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»