Provozuje:
Juris Real Estate

V okresních městech se nachází až 14 procent z celkové nabídky pozemků.

Poslední dobou se obrací konzistentní realitně-sociologický vývoj, kdy obyvatelé České republiky houfně "prchají" z měst a stavějí si nové rodinné domy v tzv. satelitních městečkách a vesnicích kolem velkých aglomerací (zejména Praha, Brno).

V okresních městech se nachází až 14 procent z celkové nabídky pozemků.

autor. JURIS REAL

Poslední dobou se obrací konzistentní realitně-sociologický vývoj, kdy obyvatelé České republiky houfně "prchají" z měst a stavějí si nové rodinné domy v tzv. satelitních městečkách a vesnicích kolem velkých aglomerací (zejména Praha, Brno).

Bydlet ve městě se stalo přitažlivou variantou pro stále více lidí. Pozitivem je především dobrá infrastruktura, dostupné školy a kroužky pro děti, a v neposlední řadě i často lepší nabídka zaměstnání.

„Nejčastěji se mluví o bydlení v bytech, na nejnavštěvovanějším serveru českých imobilií jsme se ale podívali, zda-li je vůbec možné koupit si v okresních nebo krajských městech pozemek pro výstavbu rodinného domu. A jaký je výsledek? Parcely ve městech jsou stále k dispozici, ale počítejte s tím, že hledání té pravé si vyžádá více finančních prostředků, a buďte otevření ke kompromisům,“ uvádí Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz.

Obvyklý městský pozemek je 1 200 m2 velký a stojí kolem 1 500 000 Kč. Nabídka parcel s kompletním přivedením inženýrských sítí a těch bez jakýchkoli přípojek je až na výjimky analogická napříč českými městy. Třetina pozemků je zasíťovaných, čtvrtina je částečně zasíťovaných a nejvíce, tj. 41 % nabízených pozemků, je pak zcela bez sítí.

„Zajímavé je, že zasíťované pozemky jsou sice finančně nákladnější než nezasíťované, ale ne nijak výrazně. V některých krajích jsou sice dražší o více než třetinu (Jihočeský, Karlovarský, Olomoucký, Středočeský), ale jinde se dá pořídit m2 za skoro totožnou kupní cenu jako nezasíťované, nebo jsou dokonce paradoxně levnější (Pardubický, Vysočina). Nejlevněji vyjdou částečně zasíťované pozemky,“ konstatuje Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz. V okresních městech existuje menší nabídka pozemků, poněvadž již jejich výběr je omezený. Většinou bude zájemce vybírat z několika desítek jednotek. Pro základní orientaci je možné uvést, že ve městech zájemci najdou kolem 45 pozemků. Více jich najdeme v krajských městech.

"Výjimku pak představuje jen Vysočina, kde se nachází větší nabídka v Havlíčkově Brodě než v Jihlavě, a také ve Zlínském kraji, kde je nejvíce volných pozemků v Kroměříži,“ shrnuje Zadák.

Jsou města, v nichž je nabídka velice nízká: „Např. ve Žďáru nad Sázavou, Nymburce, Tachově, Pelhřimově, Bruntále nebo Hodoníně se u nás inzeruje méně než pět volných pozemků,“ sděluje Zadák a dodává: „Naopak v Brně, Kroměříži, Plzni, Liberci, Karviné či Frýdku-Místku je více než sto volných pozemků. Pokud tedy netoužíte po parcele v centru města, budete si moci více vybírat.“

Suverénním rekordmanem je město Ostrava, kde je na serveru Sreality.cz více než 450 volných pozemků ke koupi.

Naše metropole se pak každé realitní komparaci naprosto vymyká. V Praze, respektive v jejím širším okolí, je relativně velká nabídka pozemků, avšak jejich ceny jsou takřka čtyřikrát vyšší než ve zbytku ČR. Proto nebyly do celorepublikových statistik zakompovány.

„Z našich dat vyplynulo, že se velikost pozemků přizpůsobuje průměrné kupní síle lidí. Zásadní tudíž není výměra, ale celková cena kupovaného pozemku. V "levnějším" městě se proto nabízejí větší pozemky, v "dražším" městě jde o pozemky menší. V současné době se obvyklá cena pozemku pohybuje kolem 1,5 milionu korun. Kupující počítají s tím, že se této úrovni investice velikost pozemku přizpůsobí,“ konstatuje Zadák a dodává: „Většinou platí, že za obvyklých podmínek nelze získat pozemek s velkou rozlohou a v atraktivní lokalitě za nízkou cenu. Jednu z těchto proměnných je třeba obětovat – buď si koupíte velký pozemek ve skvělé lokalitě za vysokou částku, nebo za průměrné peníze ve stejné lokalitě koupíte pozemek menší, nebo si koupíte velký pozemek za rozumné peníze, ale třeba dále od centra města. “Ceny pozemků obvykle korelují s cenami bytů v lokalitě. Většinou platí pravidlo: „Čím větší město, tím dražší pozemky.“ Exempci (výjimku), která potvrzuje pravidlo, pak představují pouze Ústí nad Labem a Ostrava, kde jsou pozemky levnější než v ostatních městech v kraji. Jinak leží vždy nejdražší pozemky v územně-samosprávném celku v krajských městech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»