Provozuje:
Juris Real Estate

V příštím roce by se mohla změnit daň z nemovitostí.

Obce tak budou moci zvedat více místní koeficient v lokalitách, kde se nacházejí např. továrny nebo jiné průmyslové celky.

V příštím roce by se mohla změnit daň z nemovitostí.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Obce tak budou moci zvedat více místní koeficient v lokalitách, kde se nacházejí např. továrny nebo jiné průmyslové celky.

V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to konstatovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Změny plánuje brzy předložit do připomínkového řízení.

Neplánuje měnit v příštím roce daň z přidané hodnoty, ale měl by se podle ní zavést stravenkový paušál. Mohlo by se také prodloužit zkušební období, kdy lidé platí daň z příjmu při prodeji nemovitostí.

Tzv. místní koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Lze tak zvýšit sazbu daně u všech nemovitostí s exempcí (výjimkou) orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů.

Daň z nemovitých věcí je stoprocentním příjmem obce, která tak má možnost zvýšit své příjmy. Nejvíce obcí letos stanovilo místní koeficient tradičně na hodnotu dva, bylo jich 519.

Podle ministryně mohou nyní obce zvedat podle zákona o dani z nemovitých věcí koeficient pro daně pro některé části obce na 1,5násobek. Do budoucna by mohl být podíl vyšší v lokalitách s průmyslovými objekty.

"Teď toto zvažujeme, že to do toho balíčku dám," řekla. Dodala, že o změně jednala se Svazem měst a obcí ČR. Podle ní i mezinárodní organizace kritizují Českou republiku, že má nízké daně z nemovitých věcí. Letos navýšení daně z nemovitých věcí pomocí tzv. místního koeficientu využilo 647 obcí ze zhruba 6 250.

Ministryně také hodlá prodloužit dobu, po jejímž uplynutí nemusí vlastník od nabytí nemovitosti při dalším prodeji platit daň z příjmu.

Současných pět let je podle ministryně přežitých, přála by si posun na 15 let. Změna by se netýkala lidí, kteří mají v dané nemovitosti trvalé bydliště, ale investičních bytů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»