V provozu zůstalo 43 pct gastropodniků.
Po dvou týdnech od uzavření prostor restaurací či kaváren, které nyní mohou fungovat pouze prostřednictvím výdejových okének, zůstalo oproti polovině září v provozu zhruba 43 procent podniků.
V provozu zůstalo 43 pct gastropodniků.
autor. JURIS REAL, ČTK
Po dvou týdnech od uzavření prostor restaurací či kaváren, které nyní mohou fungovat pouze prostřednictvím výdejových okének, zůstalo oproti polovině září v provozu zhruba 43 procent podniků.
Zatímco u stále fungujících provozoven tržby klesly zhruba o pětinu až čtvrtinu, celkový propad tržeb v oboru činí až 70 procent.
Toto zjištění vyplývá z dat poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka. Podle Dotykačky tak mají gastropodniky provozující výdejní okénka slibnou šanci na záchranu před krachem. Jde hlavně o restaurace, bistra a kavárny, které v současných podmínkách zvládají zachovat provoz nejsnáze. "Tržby těchto podniků skutečně nejsou o tolik nižší než v běžném režimu. Proměnila se ale skladba toho, co lidé nakupují. Zatímco za normálních okolností tvoří kolem 60 procent obratu jídlo a 25 až 30 procent alko i nealko pití, teď tvoří jídlo 75 procent tržeb a na nápoje připadá pouhá desetina. To se logicky odráží v zisku. Na nápojích totiž prodejci mají podstatně vyšší marže," uvedl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.
Vedle toho se současně mění i vytížení podniků. Na rozdíl od běžného provozu, kdy je hlavní nápor kolem poledne a pak znovu až ve večerních hodinách, aktuálně si lidé pro jídlo chodí celé odpoledne. Křivka prodejů je tak podle Menclíka v průběhu dne výrazně vyrovnanější. Navečer se spolu s jídlem o něco víc prodává i pivo, prodeje ostatních nápojů jsou minimální. Současnou situaci tak podle Mencílka nejlépe zvládají podniky provozující kuchyň, naopak nejvíc postižené jsou bary, čistě pivní koncepty a kluby. U klubů zachovalo alespoň částečný provoz jen pět procent podniků. Celkový propad gastro oboru je tak způsoben především úplným uzavřením více než poloviny provozů. Menclík ovšem upozorňuje, že i restaurace, které zůstaly v provozu, musí nyní vážit každý finanční výdaj.
Společnost Dotykačka aktuálně gastropodnikům i maloobchodu nabízí bezplatný objednávkový portál Vyzvednisi.cz. V portálu je zaregistrováno přes 1 500 restaurací, které přes něj za uplynulý týden udělaly přes 2 000 objednávek. Portál mohou podle Menclíka využívat i podniky, které používají pokladní systém od jiných společností. Firma nyní připravuje zavedení možnosti on-line plateb přes portál.
Fórum
Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.
Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.
Volejte 777 603 019
Kalkulátor nemovitostí
Spočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru
Poslední Aktuality a články
V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.
V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»
Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»
Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.
Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»
Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.
Škody hlásí i zelináři. Více»
Mrazy způsobily škody zelinářům.
Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»