Provozuje:
Juris Real Estate

V provozu zůstalo 43 pct gastropodniků.

Po dvou týdnech od uzavření prostor restaurací či kaváren, které nyní mohou fungovat pouze prostřednictvím výdejových okének, zůstalo oproti polovině září v provozu zhruba 43 procent podniků.

V provozu zůstalo 43 pct gastropodniků.

autor. JURIS REAL, ČTK

Po dvou týdnech od uzavření prostor restaurací či kaváren, které nyní mohou fungovat pouze prostřednictvím výdejových okének, zůstalo oproti polovině září v provozu zhruba 43 procent podniků.

Zatímco u stále fungujících provozoven tržby klesly zhruba o pětinu až čtvrtinu, celkový propad tržeb v oboru činí až 70 procent.

Toto zjištění vyplývá z dat poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka. Podle Dotykačky tak mají gastropodniky provozující výdejní okénka slibnou šanci na záchranu před krachem. Jde hlavně o restaurace, bistra a kavárny, které v současných podmínkách zvládají zachovat provoz nejsnáze. "Tržby těchto podniků skutečně nejsou o tolik nižší než v běžném režimu. Proměnila se ale skladba toho, co lidé nakupují. Zatímco za normálních okolností tvoří kolem 60 procent obratu jídlo a 25 až 30 procent alko i nealko pití, teď tvoří jídlo 75 procent tržeb a na nápoje připadá pouhá desetina. To se logicky odráží v zisku. Na nápojích totiž prodejci mají podstatně vyšší marže," uvedl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Vedle toho se současně mění i vytížení podniků. Na rozdíl od běžného provozu, kdy je hlavní nápor kolem poledne a pak znovu až ve večerních hodinách, aktuálně si lidé pro jídlo chodí celé odpoledne. Křivka prodejů je tak podle Menclíka v průběhu dne výrazně vyrovnanější. Navečer se spolu s jídlem o něco víc prodává i pivo, prodeje ostatních nápojů jsou minimální. Současnou situaci tak podle Mencílka nejlépe zvládají podniky provozující kuchyň, naopak nejvíc postižené jsou bary, čistě pivní koncepty a kluby. U klubů zachovalo alespoň částečný provoz jen pět procent podniků. Celkový propad gastro oboru je tak způsoben především úplným uzavřením více než poloviny provozů. Menclík ovšem upozorňuje, že i restaurace, které zůstaly v provozu, musí nyní vážit každý finanční výdaj.

Společnost Dotykačka aktuálně gastropodnikům i maloobchodu nabízí bezplatný objednávkový portál Vyzvednisi.cz. V portálu je zaregistrováno přes 1 500 restaurací, které přes něj za uplynulý týden udělaly přes 2 000 objednávek. Portál mohou podle Menclíka využívat i podniky, které používají pokladní systém od jiných společností. Firma nyní připravuje zavedení možnosti on-line plateb přes portál.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»