Provozuje:
Juris Real Estate

V režimu DPI zůstávají u dodavatelů desetitisíce klientů.

Na změnu mají 3 měsíce.

V režimu DPI zůstávají u dodavatelů desetitisíce klientů.

autor. JURIS REAL, ČTK

Na změnu mají 3 měsíce.

V režimu dodavatele poslední instance (DPI) zůstávají u dodavatelů desetitisíce zákazníků. Vyšší stovky až tisíce z nich se nedaří kontaktovat, firmy se je snaží na režim DPI různými způsoby upozornit.

Na přechod na běžné smlouvy mají odběratelé už pouze tři měsíce z původní šestiměsíční lhůty. Většinu klientů v režimu DPI tvoří bývalí zákazníci skupiny Bohemia Energy, kterých bylo na 900.000.

U společnosti innogy zůstává asi 11.000 zákazníků z původních zhruba 250.000. Jde tedy asi o čtyři procenta klientů, 1 200 z nich se nedaří kontaktovat.

K dnešnímu dni firma zákazníkům DPI rozeslala 216.000 ukončovacích faktur, po jejichž vypořádání definitivně končí pro dodavatele i pro zákazníky režim DPI. Uvedla to tiskové zprávě.

"Fakturujeme bezodkladně. V momentě, kdy od distributora obdržíme stav měřidla, zasíláme závěrečné vyúčtování. Veškeré přeplatky záloh vracíme zákazníkům ve zkrácené lhůtě deseti dnů. V případě nedoplatků nadále platí standardní lhůta 20 dnů splatnosti," řekl ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Od společnosti ČEZ, která je největším dodavatelem poslední instance u elektřiny, odešlo z režimu DPI 95 procent klientů z více než 383.000 odběratelů.

Závěrečné vyúčtování za režim DPI odešlo 331.701 zákazníkům, kteří skončili u ČEZ v DPI.

U Pražské plynárenské je nyní v režimu DPI asi 3 000 zákazníků, původně jich bylo 40.000.

"Z toho přibližně 500 zatím nereaguje na výzvy a u nich nyní praktikujeme i techniky typu lístek pod dveře," sdělil ČTK mluvčí Miroslav Vránek.

Pražská energetika (PRE) eviduje v DPI přes 16.000 odběratelů.

"Těch, kteří opravdu nereagují, je zhruba 7 000. Nicméně situace se zlepšuje, toto číslo se každý týden snižuje přibližně o 1000, jak se snažíme těmto lidem neustále volat, posíláme jim SMS a e-maily, aby přešli na standardní smlouvy," konstatoval mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Firma také na adresy vysílá své zaměstnance, kteří nechávají upozornění ve schránkách či nalepené na dveřích.

Společnost se v režimu DPI starala asi o 70.000 klientů, podle Hanzelky setrvávají v režimu DPI různí lidé.

"Třeba lidé, kteří se o dění kolem sebe vůbec nezajímají. Nebo se v odběrných místech mohli změnit odběratelé bez vědomí předchozích dodavatelů, nebo prostě vůbec netuší, co mají dělat – senioři bez internetu se zdravotními komplikacemi a podobně. Ojedinělé nejsou případy, kdy nesouhlasí osoby a odběrná místa," prohlásil Hanzelka.

Specifickou skupinou v Praze jsou podle něj byty sloužící ke krátkodobému ubytování zahraničních turistů, kde se trvale nikdo nezdržuje a majitel bytu bydlí jinde.

"Částečně jde i o cizince, kteří nemají o českém DPI ani tušení, proto zanecháváme i cizojazyčné vzkazy," doplnil mluvčí.

Takřka 200.000 zákazníků skončilo v režimu DPI u E.ON.

"Aktuálně evidujeme zhruba 13.000 zákazníků, kteří zůstávají v režimu DPI. Někteří z nich určitě spekulují na cenu, ale část z nich tvoří i skupina zranitelných zákazníků, obvykle staršího věku, z nichž někteří ani nemusí vědět, že v režimu DPI jsou, natož aby si dokázali sami pomoci s řešením," uvedla mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Zhruba 1 000 zákazníků v DPI u E.ON nekomunikuje. E.ON využívá řady možností, mezi nimi i dočasné poradenské centrum zřízené v určeném čase na radnici daného města.

Zákazníci, kteří přijdou, se pak mohou poradit nejen ohledně energií, ale dostanou i informace o možnostech sociální pomoci, kterou nabízí stát.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»