Provozuje:
Juris Real Estate

V zóně tornáda nejsou zničené domy, ale i vinice a sklepy.

Vinice v pásu, kterým prošlo tornádo mezi Břeclaví a Hodonínem, jsou zničené, místy jen trčí pahýly révových keřů. Totální škody se týkají max. několika desítek hektarů vinohradů.

V zóně tornáda nejsou zničené domy, ale i vinice a sklepy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vinice v pásu, kterým prošlo tornádo mezi Břeclaví a Hodonínem, jsou zničené, místy jen trčí pahýly révových keřů. Totální škody se týkají max. několika desítek hektarů vinohradů.

Úroda je po bouři a krupobití poškozená na stovkách dalších hektarů v okolí.

V zóně tornáda jsou zničené i sklepy s vybavením. Je to obrovská katastrofa pro mnoho jednotlivých vinařů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Jeden významný vinař zemřel, další utrpěli zranění, doplnil Nyitray bez dalších podrobností. Informace shromažďuje postupně. Vinaři většinou také bydlí přímo v zasažené oblasti, takže mají poničené i domovy. Nyní se snaží vytvořit základní podmínky pro život, škody na vinicích a sklepech budou zjišťovat v druhé fázi.

Nejhorší škody jsou kolem Hrušek, Moravské Nové Vsi, Lužic a Mikulčic. Záběry ve vzduchu ukazují zdevastovanou sklepní uličku v Mikulčicích, kde měli zázemí profesionálové i drobní vinaři, často starší, kteří budou těžko hledat sílu a prostředky na obnovu sklepů a výsadbu nových keřů. Nyitray má informace o zničené technice, traktorech, autech, technologii sklepů. Doufá, že se podaří zprostředkovat nějakou státní pomoc, svaz uvažuje také o sbírkách pro individuální vinaře.

Vinice v zóně tornáda podle Nyitraye prakticky přestaly existovat, vypadají jako po zásahu bomby. Obnova vinohradu je přitom nákladná investice. Nejdřív se musí vyklučit zbytky keřů, zorat, pohnojit a upravit půda. V následujícím roce lze provést sadbu, první úroda přichází za tři čtyři roky. "Náklady jsou asi milion korun na hektar, což je ale cena před současným zdražením materiálu, sloupků či drátů," popsal Nyitray. Podle Svazu vinařů je čtvrteční řádění živlů tvrdou ranou nejen pro vinaře jako podnikatele, ale také pro tradice a folklor jižní Moravy, ke kterému patří i výroba vína v rodinách, pro vlastní spotřebu. Třeba v Mikulčicích se tradice předávala z generace na generaci. Navázat bude nyní těžké, míní Nyitray.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»