Provozuje:
Juris Real Estate

Včera jsme vyjádřili pravicový názor na návrh zrušit daňové zvýhodnění hypotéky.

Dnes si proto přineseme levicový názor Vladimíra Čechlovského, odborníka na bytové právo, který otiskl deník Právo dne 21. 7. 2010.

Včera jsme vyjádřili pravicový názor na legislativní návrh zrušit daňové zvýhodnění hypotéky.

Dnes si proto přineseme levicový názor Vladimíra Čechlovského, odborníka na bytové právo, který otiskl deník Právo dne 21. 7. 2010.

Luxusní vily podporu nepotřebují.

Bouřlivá reakce na Kalouskův návrh zrušit daňové zvýhodnění hypoték názorně ukázala, že tento návrh má četná úskalí. Hlavně to, že pokud by lidé ze dne na den ztratili možnost odečíst si úroky z hypoték od svého základu daně, přišli by až o desítky tisíc korun za rok, tedy peníze, se kterými ve svých rozpočtech od prvního čerpání hypotéky počítají. Mnozí z nich by měli kvůli tomu i problém se splácením úvěru, takže někteří by možná o svou nově nabytou střechu nad hlavou zase rychle přišli. A nových zájemců o hypotéky by kvůli ztrátě této velké výhody rozhodně valem ubylo. A přesto Kalouskův návrh lze - po vhodné modifikaci - prakticky okamžitě aplikovat. Jde o to, že jedna rodina dohromady si může v úhrnu za rok odečíst ze základu daně úroky až do 300 000 korun. Při sazbě daně 15 % to tedy znamená příspěvek od státu až 45 000 korun ročně. Na takovou pomoc samozřejmě nedosáhnou všichni hypotékaři, záleží na výši úvěru a úroku. U průměrně vysokých dvoumiliónových hypoték činí úspora na daních v prvních letech splácení hypotéky dle výše úroku například patnáct až dvacet tisíc korun ročně. Maxima státní podpory - to je až 45 000 korun ročně - lze dosáhnout například při úroku 5, 50 procenta ročně u hypotéky 5, 5 miliónu a vyšší. Tedy i u třeba dvacetimiliónové hypotéky. Potřebují lidé s obrovskými hypotékami na často až superluxusní bydlení tak velkorysou pomoc od státu? Stalo by se v jejich případě něco, když by jim stát podporu zrušil, čímž by je připravil v přepočtu na měsíc nejvýš o 3 750 korun? Myslím, že při jejich splátkách hypotéky v řádu desítek tisíc korun měsíčně by takový škrt mnozí z nich ani nepoznali, úspora by tedy byla bez bolesti. Škoda, že ministr financí nezauvažoval i tímto směrem, tedy směrem k movitějším lidem. Třeba by se nemuselo tolik škrtat v sociálních dávkách.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»