Provozuje:
Juris Real Estate

Velká exekuční novela

Podle prezidenta Exekutorské komory ČR (dále jen "EKČR") Jiřího Proška, který novelu velmi kvituje, by tato měla výrazným způsobem modernizovat exekuční právo.

Velká exekuční novela

autor. JURIS REAL

Podle prezidenta Exekutorské komory ČR (dále jen "EKČR") Jiřího Proška, který novelu velmi kvituje, by tato měla výrazným způsobem modernizovat exekuční právo.

Administrativní úleva přetížených justičních orgánů, část povinností přenesené na soudní exekutory, možnost sloučení exekucí vedené proti témuž dlužníkovi, vypuštění jejich soudního nařízení či přísnější postihy exekutorů. To jsou legislativní novinky, jež tato legislativní novela přinese.

Spojování exekucí vedených u jednoho exekutorského úřadu bude na základě novely prováděno zcela automaticky. Pakliže budou exekuce proti témuž dlužníkovi vedeny u více exekutorů, exekuční soud tato řízení spojí a určí, který exekutor spojené řízení povede - na návrh dlužníka.

Tento způsob se bude týkat zejména tzv. bagatelních pohledávek. Tento režim má však i své kritiky, kteří tvrdí, že může způsobovat nepřehlednou situaci a problémy tam, kde je více různých účastníků nebo jsou vymáhány rozdílné povinnosti.

Postoupení exekuce exekutorovi, který je v evidenci první v pořadí, navíc deformuje věřitelovo právo volby exekutora a zkomplikuje řízení administrativními formalismy. Na druhou strano nutno podotknout, že nespornou výhodou bude ta skutečnost, že všechny údaje o povinném bude mít k dispozici jeden soudní exekutor a nebude tak nutné, aby stejné informace zjišťovalo několik jeho kolegů navíc.

Opatření by navíc mohlo snížit celkové náklady exekuce. V případě, že je na dlužníka uvaleno několik exekucí, se jeho dluh nezanedbatelně rozrůstá právě i o odměny jednotlivých exekutorů. Pokud by dlužník mohl za několik exekucí u jednoho exekutora platit jen jednu odměnu, zbylo by mu logicky vzato více prostředků na uhrazení samotného dluhu.

In favorem (ve prospěch) dlužníků bude zaveden i další institut, a sice tzv. předžalobní výzva. Věřitel bude muset dlužníka (povinného) kontaktovat ještě před podáním návrhu na zahájení exekučního řízení a vyzvat ho k včasnému uhrazení pohledávky.

V případě, že tak neučiní, nebude mu přiznána náhrada nákladů řízení. Novela také stanovuje limit nákladů na jednu cestu exekutora. To má zabránit tomu, aby si soudní exekutor neúčtoval dodatečné náklady, ale jen ty účelně vynaložené. Naopak beze změny zůstal tzv. exekutorský tarif

Novela zákonů je dále vstřícnější i k věřitelům. Nově přináší další dvě možnosti, jak je uspokojit. Nově půjde dražit pohledávky a obchodní podíl ve společnosti. Exekuce postižením obchodního podílu byla dosud v praxi jen obtížně proveditelná, bez spolupráce ze strany obchodní společnosti, jejíž obchodní podíl byl exekuován, takřka nerealizovatelná.

Vítá se i další významná změna, kterou představuje navržený nový způsob exekuce správou nemovitosti. Vedle prodeje dražbou má být zaveden takzvaný exekuční prostředek, který bude čerpat ze zisků získaných z nájmu nemovitosti.

Co se týče pořizování videozáznamů z průběhu tzv. mobiliární exekuce, i toto novela částečně řeší. Bude-li při soupisu movitých věcí někdo, kdo si záznam pořídit přeje, pak se záznam pořídit musí.

Dojde-li vykonavatel k závěru, že je to potřebné, např. z důvodu útoku ať již verbálního či fyzického, pak videozáznam pořídit může. Nicméně zákon nestanoví, že pořízení záznamu je povinné vždy a všude.

Exekutoři brojí proti další novince, kterou by mělo být zrušení exekutorských zápisů. Tyto by podle novely mohli sepisovat jen notáři. Přerovský exekutor Dr. Tomáš Vrána má za to, že exeku­torské zápisy slouží k posílení právní jistoty účastníků právních úkonů a podle něj neexistuje žádný argument, proč by mělo dojít k monopolizaci této činnosti pouze ve prospěch notářů, když konkurence ze strany exekutorů je praxí všeobecně nazírána jako prospěšná.

Avšak realitou spíše je ta skutečnost, že exekutory více trápí fakt, že by je tato změna připravila o část dosud pravidelných příjmů. Tuto změnu podporuje logické vysvětlení v důvodové zprávě k předmětné novele, podle kterého by se exekutoři měli věnovat samotnému nucenému výkonu rozhodnutí, notáři sepisování veřejných listin a advokáti zejména na poskytování právní pomoci. Jednotlivé činnosti v oblasti práva by tak byly rozděleny mezi jednotlivé právnické subjekty.

Za nejzásadnější změnu lze obecně považovat omezení tzv. dvoukolejnosti výkonu rozhodnutí a exekuce. Tato změna se dotkne především občanského soudního řádu. Zde jsou nově vymezeny druhy pohledávek, které lze vykonávat buďto pouze soudním výkonem rozhodnutí, nebo alternativně prostřednictvím soudu nebo soudního exekutora. Alternativně i prostřednictvím soudního exekutora bude možno vykonat např. pohledávky na výživném. Soudem budou vykonávány především rozhodnutí ve věcech, které se dotýkají nezletilých dětí, vykázání ze společného obydlí, cizích rozhodnutí v případě, že není vydáno prohlášení vymahatelnosti nebo vyklizení bytu s bytovou náhradou. Stručně řečeno, soudu jako takovému, by měl zůstat výkon rozhodnutí jenom v těch případech, kdy je k tomu zvláštní důvod. Tato změna by předně měla vést ke zrychlení exekučních řízení a odstranění administrativních komplikací. Naopak negativním důsledkem může být "monopolizace" soukromých exekutorů a tím prodražení vymáhání dluhů, neboť věřitel si již nebude moci vybrat, zda bude svou pohledávku vymáhat prostřednictvím soudu nebo soukromého exekutora. A samozřejmě soudní poplatky jsou nižší než odměna soudního exekutora, proto věřitelé často volí soudní cestu i přes to, že soukromí exekutoři mají vyšší pravomoci než soudní vykonavatelé.

Prudilová, P. Novela exekučního řádu - k provedení exekuce nebude třeba nařízení soudu [citováno 27. září 2012]. Dostupný z http://www.aklang.com/?str=novinky&id=62.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»