Provozuje:
Juris Real Estate

Velmi cenově výhodně můžete koupit nemovitost i v dražbě.

Úrokové sazby u hypoték stále klesají a ceny nemovitostí jsou stále příznivé. Mnozí ale stále zapomínají, že existuje více způsobů, jak si dům, či byt koupit.

Velmi cenově výhodně můžete koupit nemovitost i v dražbě.

autor. JURIS REAL

Úrokové sazby u hypoték stále klesají a ceny nemovitostí jsou stále příznivé. Mnozí ale stále zapomínají, že existuje více způsobů, jak si dům, či byt koupit.

Tím je například dražba. Je pravdou, že nákup nemovitosti má své plusy i mínusy, ale pokud si dáte pozor, můžete na tom vydělat. Stále více je spíše nedobrovolných, než dobrovolných dražeb nemovitostí. To znamená, že nemovitost je zabavená v rámci exekučního řízení. Dobrovolnou dražbu pak využívají hlavně likvidátoři, konkurzní správci a také vlastníci komerčních nebo něčím výjimečných nemovitostí. Běžné rodinné domy, byty nebo chaty se v dobrovolných dražbách objevují spíše jen výjimečně. Pro běžné majitele by byl takový prodej zbytečně složitý a otázkou je, kolik by za prodávanou nemovitost utržili. Lidé se obávají, že by při takovém prodeji spíše tratili.

Roste ale zájem o prodej nemovitosti v aukci. Ty může vyhlásit kdokoli a prodat tak v podstatě cokoli. Aukce začínají na ceně, kterou si určí sám majitel. Mohou to být dvě třetiny odhadní ceny, nebo i méně. „Aukce jsou výhodné pro dosažení optimální ceny nemovitosti, přihlásí se většinou jen vážní zájemci,“ říká Aleš Flígr z portálu Realitnitrznice.cz „Aukce jsou nejen na nemovitosti, ale i pohledávky nezajištěné nebo pohledávky z hypotečních úvěrů zajištěné zástavní smlouvou. Banky tak řeší rychlý návrat finančních prostředků, aniž by se zabývaly dlouhým procesem žaloby, exekuce a následné dražby,“ dodává.

V loňském roce se uskutečnilo kolem 2 640 dražeb, zatímco rok před tím jich bylo přes 2 880. Méně bylo jak dobrovolných, tak nedobrovolných dražeb. Poklesl i finanční objem cen dosažených vydražením. Ten představuje za loňský rok zhruba 2 540 000 000 korun, zatímco v roce 2013 to bylo více než 2 772 000 000 korun. Na zhruba stejné úrovni zůstala loni v porovnání s předloňskem průměrná cena dosažená vydražením – přes 960 000 korun.

„Prodávající volí v některých případech raději prodej formou výběrového řízení. My se snažíme dávat přednost dražbám. Naxos také realizoval největší dražbu roku 2014 v zemi – při ní se vydražil pardubický TechoPark za 183 miliony korun,“ uvádí ředitel Naxosu Jan Sachr a dodává, že i letos nevylučuje další dražby kolem 100 miliónů korun.

Právní rady, jak na dražbu:

•Nejprve si důkladně nastudujte dokumentaci k nemovitosti.

•Pečlivě si prostudujte dražební vyhlášku, kde jsou popsána všechna práva k nemovitosti.

•Zkontrolujte si přístup k nemovitosti v katastru.

•Zjistěte, jestli není na nemovitost uvaleno nějaké věcné břemeno. Převodem vlastnictví nedobrovolnou dražbou zůstávají práva osob oprávněných z věcných břemen nedotčena. Z předkupních práv zaniká pouze předkupní právo zřízené smlouvou (to lze uplatnit pouze v průběhu dražby), zákonná a spoluvlastnická předkupní práva nezanikají.

•Zjistěte si technický stav nemovitosti, jako to bývá u běžné koupě. Pozdější reklamace už nejsou přípustné.

•Ohlídejte si správný odhad tržní ceny nemovitosti.

•Počítejte s daní z nabytí.

•Počítat byste měli i se zajištěním vystěhování vlastníka (v případě nedobrovolných dražeb).

•V případě, že chcete ušetřit čas, svěřte se specialistovi na dražby, který má důkladně prostudovanou dražební vyhlášku a hlubší znalosti o portfoliu dražeb na trhu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»