Provozuje:
Juris Real Estate

Veřejnosti se dnes otevře na 50 židovských památek po celé ČR.

Na 50 židovských památek po celé České republice dnes otevře své dveře veřejnosti. Lidé si zdarma nebo za dobrovolný příspěvek mohou prohlédnout hřbitovy či synagogy, které obvykle nejsou volně přístupné nebo které byly v uplynulých letech opravené.

Veřejnosti se dnes otevře na 50 židovských památek po celé ČR.

autor. JURIS REAL, ČTK

Na 50 židovských památek po celé České republice dnes otevře své dveře veřejnosti. Lidé si zdarma nebo za dobrovolný příspěvek mohou prohlédnout hřbitovy či synagogy, které obvykle nejsou volně přístupné nebo které byly v uplynulých letech opravené.

U některých památek je připravený i doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek nebo přednášek. Den židovských památek pořádá Židovská obec v Praze spolu se Správou budov a hřbitovů a. s. Matana, Federací židovských obcí ČR a regionálními židovskými obcemi.

Pavel Veselý za pořadatele ČTK sdělil, že nově byly do letošního 4. ročníku zařazeny židovské hřbitovy v Prostějově, Opavě nebo České Lípě.

Z pražských židovských památek je součástí akce jen Jeruzalémská synagoga, na jejímž balkoně si návštěvníci mohou prohlédnout dvě stálé expozice zabývající se péčí o židovské památky.

Největším lákadlem je podle pořadatelů ale opravená venkovská synagoga v Polici na Třebíčsku.

Památkáři za tuto rekonstrukci letos nominovali Federaci židovských obcí ČR na Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, která je určená pro příklady dobré památkové péče.

Několikaletá obnova synagogy, jejíž snahou bylo vyzdvihnout původní barokní prvky budovy, skončila v roce 2020.

Objekty zapojené do akce jsou dnes pro zájemce otevřené od 10:00 hod. do 17:00 hod. Pokud není celodenní otevření z nějakých důvodů možné, bude památka přístupná aspoň v části uvedeného času, uvedl Veselý. Podrobnosti k jednotlivým objektům včetně doprovodného programu jsou na webu Dne židovských památek.

Cílem akce je zpřístupnit a zviditelnit několik desítek židovských památek, synagog a hřbitovů v České republice.

Většina židovských obcí na území dnešní České republiky zanikla kvůli holocaustu a v důsledku poválečných emigračních vln, synagogy a židovské hřbitovy tak byly opuštěny a chátraly.

Do současné doby se dochovalo kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů a jsou ve vlastnictví některé z deseti židovských obcí, Federace židovských obcí v ČR nebo měst, různých církví, případně soukromých majitelů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»