Provozuje:
Juris Real Estate

Věřte jen prověřeným realitním kancelářím a developerům!

Už 13 let jim hrozí, že skončí na ulici, podvedení klienti H-Systemu však nyní věří ve spravedlivý rozsudek!

Věřte jen prověřeným realitním kancelářím a developerům!

autor. JURIS REAL

Už 13 let jim hrozí, že skončí na ulici, podvedení klienti H-Systemu však nyní věří ve spravedlivý rozsudek!

Miliardový majetek, se kterým vstupovala společnost H-System v roce 1998 do konkurzního řízení, se během šestnácti let nekončících sporů rozplynul neznámo kam. Kolem 1 100 okradených lidí se řádného vyrovnání zatím nedočkalo.

Na druhou stranu další soudní řízení s rodinami, které se rozhodly své domy na vlastní náklady dostavět, je v plánu 30. října. Jejich rodinné domy totiž podle žalobce a současného správce konkurzní podstaty patří celé do majetku vytunelovaného H-Systemu.

Největší realitní podvod 90. let oklamal přes 1100 klientů, kteří toužili po hezkém bydlení. Z plánovaného projektu však zbyly většinou jen stavební pozemky a základové desky.

„Při vyhlášení konkurzu nebyly v majetku H-Systemu žádné peníze, ale hodnota nemovitostí i s pozemky činila až 1,5 miliardy korun. V současné době je v konkurzu kolem 30 milionů korun, přičemž poškozeným bylo vyplaceno kolem 220 milionů, z toho více než 52 procent firmě, která koupila pohledávku Komerční banky,“ popsal Martin Junek, zástupce Stavebního bytového družstva Svatopluk, které sdružuje většinu klientů H-Systemu, a zároveň jeden z podvedených.

Po krachu H-Systemu se také v Horoměřicích rozhodly desítky rodin své domy dostavět a v roce 1999 se s tehdejším správcem konkurzní podstaty panem Karlem Kudláčkem a věřitelským výborem dohodly na odkupu rozestavěných základů za 10,5 milionu korun.

Poté klienti investovali dalších téměř 100 milionů do dostavby, ovšem k odkupu nedošlo. V roce 2000 nahradil pana Kudláčka na pozici konkurzního správce pan Josef Monsport, který celou současnou hodnotu domů v Horoměřicích přiřkl majetku H-Systemu, bez ohledu na dodatečné investice obyvatel z posledních let.

„Jsme smíření s tím, že své domy zaplatíme potřetí, jde jen o to, za kolik. Hlavně, ať o ně nepřijdeme, soudům o vystěhování čelíme už 13 let, ty průtahy jsou opravdu pro všech 56 rodin velmi vysilující,“ uvedl Martin Junek. „Určitě nemáme zájem zdržovat vyplácení dalších věřitelů, naším cílem je satisfakce pro všechny podvedené klienty. Naše poslední nabídka na odkup, která odpovídala současné odhadované hodnotě lokality před dostavbou, činila 25 milionů korun, byla však odmítnuta.“

Už v srpnovém soudním líčení potvrdil bývalý konkurzní správce H-Systemu pan Kudláček, že skutečně svolil k oficiální dostavbě inkriminovaných domů. Soud byl pak na návrh žalobce odročen na čtvrtek 30. října. „Nyní už skutečně věříme, že vše dobře skončí a že základní lidské právo na bydlení zůstane zachováno,“ dodal Martin Junek.

„Posudky na hodnotu klienty dostavěných nemovitostí v Horoměřicích se různí, některé uvádějí 122 milionů korun, jeden i 160 milionů. V krajním případě, kdy by skutečně došlo k vystěhování rodin a prodeji domů, byly by finanční prostředky z více než poloviny vyplaceny firmě s pohledávkou po Komerční bance a dále věřitelům podle výše pohledávek. Vystěhované rodiny by dostaly z tohoto prodeje řádově tisíce korun, odhadujeme kolem šesti procent původní investice.“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»