Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR odmítla novelu o realitách převedených na obce.

Vláda odmítla předlohu, podle níž by se stát nemohl soudit o nemovitosti, které v minulosti převedl na obce. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu.

Vláda ČR odmítla novelu o realitách převedených na obce.

autor. JURIS REAL

Vláda odmítla předlohu, podle níž by se stát nemohl soudit o nemovitosti, které v minulosti převedl na obce. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu.

Skupina poslanců v legislativní novele zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí navrhuje, aby byl rozhodující zápis v katastru nemovitostí.

Právní norma by vyloučila možnost soudního přezkumu, zda byly splněny zákonné podmínky převodu majetku na obce.

Kabinet měl podle předběžného stanoviska poukázat na nepřípustnou zpětnou platnost předlohy.

"Z hlediska principů práva a zákonnosti je nepřijatelné, že prostřednictvím navržených úprav mají být zhojeny i případy, kdy do katastru nemovitostí bylo zapsáno vlastnické právo obci, aniž byly naplněny podmínky pro takový zápis podle příslušných ustanovení zákona," stálo v dokumentu pro ministry.

Vládní legislativci upozornili také na to, že předloha by obcím poskytla silnější ochranu jejich domnělého vlastnického práva na úkor jiných subjektů.

Problém spočívá podle autorů návrhu v tom, že zákonodárce předpokládal jako podmínku pro přechod majetku jen formální právo hospodaření obcí nebo někdejších národních výborů.

Soudy ale podle nich začaly podmínku vykládat tak, že obce nebo národní výbory musely s tímto původně státním majetkem skutečně hospodařit - tedy nejen jej evidovat, ale také o něj pečovat, chránit jej a využívat.

"I když tedy obce tento majetek mají většinou již více než 20 let zapsaný v katastru nemovitostí na svém listu vlastnictví, může stát tento stav s oporou v judikatuře soudů kdykoli zpochybnit a domoci se určení svého vlastnictví," uvedli autoři z řad poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu v důvodové zprávě. Dotýká se to podle nich mnoha měst včetně Prahy a Brna zejména v souvislosti s nároky bytových družstev na bezplatný převod státních pozemků pod domy a v jejich okolí. Žaloby podává Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vesměs právě z podnětu bytových družstev, uvedli předkladatelé.

Úřad podle důvodové zprávy eviduje od roku 2011 do konce loňského roku 172 soudních sporů o majetek v odhadované účetní hodnotě přes 319 milionů korun. Ve stejném období soudy pravomocně rozhodly 78 sporů, v 66 z nich byl stát úspěšný a získal zpět majetek zhruba za 152 milionů korun. Žaloby nejsou vyloučeny u dalších více než 600 nemovitostí, uvedli předkladatelé. Pokud by předloha platila, po letošním říjnu by úřad už tyto žaloby podat nemohl. Novela by se navíc vztahovala i na nemovitosti, které už obce prodaly. Netýkala by se naopak případů, v nichž již soudy pravomocně rozhodly nebo v nichž řízení ještě neskončilo. O předloze rozhodnou zákonodárci.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»