Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR podpořila poslaneckou novelu zákona o advokacii.

Vláda přijala kladné stanovisko k poslanecké novele zákona o advokacii. Norma počítá mimo jiné s tím, že advokát by směl školit nejvýše tři koncipienty.

Vláda ČR podpořila poslaneckou novelu zákona o advokacii.

autor. JURIS REAL

Vláda přijala kladné stanovisko k poslanecké novele zákona o advokacii. Norma počítá mimo jiné s tím, že advokát by směl školit nejvýše tři koncipienty.

Mění také způsob advokátních zkoušek a rozšiřuje výčet kárných opatření vůči advokátům. Novelu předložila skupina poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS z ústavně-právního výboru Sněmovny.

Omezení ohledně počtu koncipientů má zlepšit jejich školení. "Pokud má advokát plnit řádně svou funkci školitele, je při současném vytížení advokátů zřejmé, že tak nemůže činit vůči neomezenému počtu," píšou autoři v důvodové zprávě. Advokáti budou moci nadále zaměstnávat více koncipientů, školit ale budou moci jen tři z nich. Ostatní advokátní koncipienti, kteří budou chtít vykonávat započitatelnou právní praxi, si budou muset najít jiného advokáta.

Navrhovanou úpravu advokátní zkoušky, která se skládá z písemné a ústní části, předkladatelé zdůvodňují rostoucím počtem uchazečů o její složení a snahou o zvýšení kvality jejich přípravy. Autoři chtějí, aby zkoušce předcházel písemný test k ověření teoretických znalostí zájemců. K samotné zkoušce by byli připuštěni pouze v případě jeho úspěšného složení.

Nová kárná opatření by se podle předlohy týkala prohřešků souvisejících s knihou o prohlášeních o pravosti podpisu a se správou cizího majetku.

Advokáti, kteří by se deliktů dopustili, by mohli o právo vedení této knihy nebo o právo správy cizího majetku až na tři roky přijít.

Ministerstvo spravedlnosti poslaneckou novelu v materiálech pro jednání vlády podpořilo, je ale proti zrušení maximální desetitisícové hranice poplatku za vykonání advokátní zkoušky.

Ministerstvo vnitra má za to, že omezení počtu koncipientů u jednoho advokáta nebude mít na zvýšení kvality jejich přípravy vliv. Je naopak proti zavádění podmínky tříleté praxe pro školící advokáty.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»