Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR rozhodne, jestli se připojí k řízení o ústavnosti pandemického zákona.

Dvěma návrhy skupin senátorů na přezkum ústavnosti zákonů se bude v pondělí 3. května zabývat vláda. Kabinet rozhodne, zda u Ústavního soudu vstoupí do řízení, která se týkají zrušení částí pandemického zákona a zákona o odpadech.

Vláda ČR rozhodne, jestli se připojí k řízení o ústavnosti pandemického zákona.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Advokátní deník, ČTK)

Dvěma návrhy skupin senátorů na přezkum ústavnosti zákonů se bude v pondělí 3. května zabývat vláda. Kabinet rozhodne, zda u Ústavního soudu vstoupí do řízení, která se týkají zrušení částí pandemického zákona a zákona o odpadech.

Zatímco v prvním případě navrhla Legislativní rada vlády, aby kabinet u ÚS prosazoval zamítnutí návrhu senátorů, ve druhém případě naopak doporučila prosazovat, aby soud senátorům vyhověl.

Pandemický zákon byl přijat po dohodě vlády s opozicí, která jeho přijetím podmiňovala prodloužení nouzového stavu. Návrh na zrušení zákona, případně jeho části, podala skupina senátorů za STAN, Piráty a ODS.

Vadí jim jednak to, jakým způsobem byl zákon přijat, jednak to, jak omezil rozsah státem vyplácených kompenzací za uzavřené provozovny.

To, že zákonodárci v únoru projednávali zákon ve stavu legislativní nouze, pokládá skupina senátorů za neopodstatněné.

Poukazují na skutečnost, že obdobný zákon předložila vláda už loni v červnu, ale kabinet tehdy jeho schválení ve stavu legislativní nouze nepožadoval.

Limitace náhrady škody je pak podle senátorů v rozporu s právem na ochranu vlastnictví a právem na svobodné podnikání.

Skupinu zastupuje jako advokát europoslanec JUDr. Stanislav Polčák. „Každý má právo vlastnit a užívat majetek. Je-li toto právo např. v zájmu veřejného zdraví omezeno, musí dojít ke kompenzaci.

Pandemický zákon tento základní princip demokratického státu nabourává,“ uvedl již dříve. Podle jeho názoru se nelze řídit právní normou, která byla projednávána mimořádně hekticky a jejíž části odporují ústavě.

Pandemický zákon stanoví, že stát bude hradit skutečnou škodu, a to v rozsahu, v němž poškozený prokáže, že jejímu vzniku nebylo možné předejít nebo zabránit.

Výše náhrady škody se snižuje o výši dotací, návratných finančních výpomocí a jiných podpor poskytnutých ke zmírnění dopadů epidemie covid-19.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»