Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR schválila návrh na snížení doplatků na bydlení v ubytovnách.

Lidem, kteří žijí v ubytovnách, by se mohly v brzké době snížit doplatky na bydlení od státu. Dávka by se totiž potřebným vypočítávala z nižší částky než dosud.

Vláda ČR schválila návrh na snížení doplatků na bydlení v ubytovnách.

autor. JURIS REAL

Lidem, kteří žijí v ubytovnách, by se mohly v brzké době snížit doplatky na bydlení od státu. Dávka by se totiž potřebným vypočítávala z nižší částky než dosud.

Dostat by ji obyvatelé ubytoven mohli navíc tehdy, pokud by v obci či městě nemohli sehnat běžné bydlení a splnili by i další podmínky.

Počítá s tím návrh novely o hmotné nouzi, kterou dnes schválila vláda. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer.

Teď se při stanovení doplatku v ubytovně vychází nejvýš z 90 procent státem stanovených nákladů na bydlení. Nově by to mělo být maximálně 80 procent. Změnu navrhlo ministerstvo práce.

Novelu původně sepisovalo kvůli tomu, aby se ze zákona vyškrtlo problematické ustanovení o souhlasu obce s vyplácením dávek na bydlení.

To do normy prosadili poslanci a platí od loňského jara. V praxi ale působí potíže a mohlo by být v rozporu s ústavním pořádkem.

Resort práce přidal úpravu doplatků a další opatření.

Doplatek od státu má po zaplacení nákladů na bydlení a služeb člověku či rodině zajistit, aby měla peníze na živobytí. Podle státem stanovených nákladů na bydlení se částka v nájmu v Praze pohybuje podle počtu osob od 7731 do 18.947 korun měsíčně, v nejmenších městech a obcích od 4811 do 12.648 korun.

Lidem z ubytoven by se z toho nově mělo započítat 80 procent místo 90 procent.

V hlavním městě by se tak normativ v ubytovně pro jednotlivce rovnal 6 185 korunám, byl by tak zhruba o 1546 korun nižší než dnes. Čtyřčlenná a početnější rodina z ubytovny by mohla mít náklady 15.158 korun, takže asi o 3 789 korun nižší normativ než dnes.

Ve městě do 10.000 obyvatel by čtyřčlenná rodina měla mít v ubytovně maximálně výdaje 10.118 korun místo nynějších 12.648 korun. Návrh počítá i se stropem na úhrady za služby podle výdajů, které jsou v daném místě obvyklé.

V ubytovnách by měli lidé dávku dostávat, pokud bude jejich případ "hodný zvláštního zřetele". K obci či městu by měli mít vazbu. Budou v něm třeba pracovat, mít rodinu či děti ve škole.

Doplatek do ubytovny by jim úřad měl přidělit, pokud nebudou moci v místě sehnat běžné bydlení. Úředníci by měli s nájemníkem z ubytovny vypracovat "motivační plán".

Obsahovat má opatření a harmonogram k nalezení bytu. Pokud příjemce dávek nebude úkoly plnit, mohl by o peníze od státu přijít.

Snížení dávek na bydlení na ubytovnách navrhoval resort už loni - na 70 procent normativu z nynějších 90 procent. Záměr kritizovali aktivisté i experti. Výhrady k chystaným změnám má i kancelář ministra pro lidská práva, ombudsmanka, resort spravedlnosti a krajské úřady.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) nesouhlasí třeba s tím, aby se při přidělení doplatku zohledňovala vazba na obec. Pomoc v hmotné nouzi by podle něj měl člověk dostat bez ohledu na bydliště. Dienstbier také považuje snížení dávek za příliš velké.

Podle dřívějších údajů ministerstva práce do ubytoven putovalo kolem 13.000 doplatků na bydlení. Zhruba 10.210 dostávali jednotlivci, 1 640 dvoučlenné domácnosti, 630 tříčlenné a 820 čtyř a vícečlenné rodiny.

Loni v prosinci úřady práce vyplatily celkem 73.900 doplatků. Resort v minulosti "obchod s chudobou" a předražené ubytovny se špatnými podmínkami opakovaně kritizoval.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»