Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda chce, aby Česká republika do roku 2020 stanovila, kdy přijme euro.

Vláda chce rozproudit debatu o přijetí eura, aby Česká republika mohla před rokem 2020 stanovit termín vstupu do eurozóny. Počítá s tím koncepce politiky ČR v EU, kterou dnes schválila vláda.

Vláda chce, aby Česká republika do roku 2020 stanovila, kdy přijme euro.

autor. JURIS REAL

Vláda chce rozproudit debatu o přijetí eura, aby Česká republika mohla před rokem 2020 stanovit termín vstupu do eurozóny. Počítá s tím koncepce politiky ČR v EU, kterou dnes schválila vláda.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy (ČSSD) by mělo Česko nejpozději do pěti let mít jasno, kdy začne eurem platit.

"Tato koncepce usiluje o to, aby Česká republika byla aktivním, srozumitelným členským státem Evropské unie. Chceme, aby Česká republika byla součástí hlavního proudu v Evropské unii a chceme se zasadit také o to, aby v rámci Evropské unie Česká republika byla schopná dobře prosazovat své národní zájmy," shrnul na tiskové konferenci po jednání vlády hlavní principy koncepce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Spolu s nimi vláda v dokumentu stanovuje pět cílů a priorit Česka v unii. Jednou z těchto priorit je i příprava na vstup do eurozóny, k čemuž koncepce uvádí: "Vláda proto povede důkladnou veřejnou diskusi o dopadech členství v eurozóně, aby se ještě před rokem 2020 mohl otevřít prostor pro politické rozhodnutí o zapojení ČR do ERM II (evropského mechanismu směnných kurzů - pozn. ČTK) a s tím související rozhodnutí o termínu vstupu ČR do eurozóny."

Podle Prouzy chce vláda během této debaty předkládat čísla a analýzy, aby diskuse o přijetí eura nebyla pouze emocionální, jak ji podle státního tajemníka vedl bývalý prezident Václav Klaus. "Potřebujeme předkládat čísla a bořit mýty, které existují. Když se podíváte na realitu zemí, které přijímaly euro, tak nikde se žádný z těch mýtů o zvyšování cen a krachu ekonomiky nenaplnil," uvedl Prouza. "Vláda chce debatu rozvířit tak, abychom nejpozději v roce 2020 mohli udělat to politické rozhodnutí. Bude-li to možné dřív, tak dřív, ale v roce 2020 bychom měli mít jasno," doplnil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve označil rok 2020 jako technicky nejbližší možný termín vstupu ČR do eurozóny. Koaliční hnutí ANO je ale proti tomu, aby vláda termín stanovila. Podle prezidenta Miloše Zemana, který je dlouhodobým stoupencem společné evropské měny, by ji ČR technicky mohla stihnout přijmout do tří let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»