Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda odmítla návrh poslanců zřídit nový správní orgán pro veřejné zakázky.

Návrh čtyř desítek poslanců, aby na veřejné zakázky dohlížel nový Úřad pro dozor nad zadáváním veřejných zakázek, vláda na svém jednání v pondělí 4. ledna odmítla.

Vláda odmítla návrh poslanců zřídit nový správní orgán pro veřejné zakázky.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

Návrh čtyř desítek poslanců, aby na veřejné zakázky dohlížel nový Úřad pro dozor nad zadáváním veřejných zakázek, vláda na svém jednání v pondělí 4. ledna odmítla.

Poslanci míní, že jejich návrh by učinil systém více předvídatelným a transparentním. Podle názoru kabinetu je nutné zvážit, zda by ke stejnému cíli nebylo možné dospět jinak, třeba prostřednictvím dílčích organizačních změn.

Pod návrhem je podepsaná např. někdejší ministryně spravedlnosti Taťána Malá nebo poslanec Petr Dolínek. Nový úřad by měl sídlit taktéž v Brně stejně jako nynější Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Od tohoto úřadu by měl převzít agendu dohledu nad veřejnými zakázkami. Dosavadní antimonopolní úřad by poté dohlížel pouze na hospodářskou soutěž, problematiku významné tržní síly a veřejnou podporu.

Za nedostatek současné právní úpravy považují předkládající poslanci obecné nastavení přezkumu rozhodnutí úřadu. Uvádějí též, že členové rozkladové komise jsou jmenováni bez jasných pravidel nebo požadavků na odbornost, účastníci řízení je neznají a ÚOHS nemá ani zákonnou povinnost je zveřejňovat.

Vláda se v odmítavém stanovisku pozastavila nad tím, zda je tato změna vůbec nutná. Poslanci podle vlády nezdůvodnili, že je jejich řešení výhodnější nebo dokonce jediné možné.

Některé nedostatky, které poslanci současné úpravě vytýkají, lze podle vlády řešit novelizací již existujících zákonů. Jde např. o výběrové řízení na předsedu úřadu nebo o kvalifikační požadavky na členy jeho vedení.

Bez ohledu na zamítavé stanovisko vlády se budou moci poslanci předlohou zabývat. Není ale jisté, zda se k tomu do voleb dostanou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»