Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda posvětila zákon posilující postavení spotřebitelů u úvěrů.

Vláda schválila návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který má posílit postavení spotřebitelů. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Spotřebitelé budou mít možnost splatit dluh kdykoliv. Výrazně také omezuje sankce za pozdní splátky úvěrů.

Vláda posvětila zákon posilující postavení spotřebitelů u úvěrů.

autor. JURIS REAL

Vláda schválila návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který má posílit postavení spotřebitelů. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Spotřebitelé budou mít možnost splatit dluh kdykoliv. Výrazně také omezuje sankce za pozdní splátky úvěrů.

Předloha zároveň posiluje odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru.

"Dnes jsme udělali důležitý krok v boji s lichvou. Vládou schválený návrh převádí dohled nad všemi poskytovateli půjček pod ČNB," uvedl premiér. ČNB by tak měla vydávat povolení k činnosti, o které bude muset každá firma zažádat a v případě provinění by ho mohla odejmout. Centrální banka v připomínkovém řízení měla k této změně zásadní připomínky.

Úvěr by měl podle zákona věřitel poskytnout jen tomu, kdo jej bude schopen ze svých příjmů řádně splácet. Pokud tuto schopnost poskytovatel neprověří, bude smlouva o úvěru neplatná a spotřebitel nebude muset platit žádný úrok a dostane už zaplacené úroky zpět.

Jistinu pak splatí podle svých možností. Zákon by měl vstoupit v účinnost během 1. pololetí 2016.

Podle návrhu bude mít poskytovatel v případě prodlení spotřebitele se splácením úvěru vedle smluvního úroku nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s vymáháním dluhu, zákonný úrok z prodlení (nyní osm procentních bodů nad reposazbou ČNB) a smluvní pokutu 0,1 procenta denně z dlužné částky.

V případě prodlení by celkově mohl naúčtovat penále a smluvní pokuty jen do 70 procent z výše úvěru, nejvýše však 200.000 korun. Ze 100.000 Kč by tak klient zaplatil až 70.000 Kč.

Pro spotřebitele je důležité, že zákon bude ohledně smluvních pokut platit i zpětně.

"Pokud má půjčené peníze a příští rok, kdy už zákon bude platit, se dostane do platební neschopnosti, bude už pod jeho ochranou. Finanční instituce bude smět naúčtovat maximálně 70 procent z půjčené částky," uvedl mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Při dřívějším splacení dluhu bude mít poskytovatel právo pouze na tzv. účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s předčasným splacením objektivně vzniknou.

V těžkých životních situacích, například při dlouhodobé nemoci, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela zdarma.

Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy bude možno zdarma splatit až pětinu hypotéky. Za to si dnes banky účtují často vysoké poplatky.

Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát a tuto informaci muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy.

Zákon také lidem dává 14denní lhůtu na rozmyšlenou, po kterou banka nebude smět zhoršit podmínky nabídky hypotéky.

"Předkládaný zákon o úvěru pro spotřebitele přináší "revoluci" do nebankovních půjček. V základních konturách jde po mnoha letech vůbec o první rozumný návrh regulace tohoto složitého trhu, kterým úvěry jsou," řekl už dříve ČTK Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni. Současná situace, kdy exekutiva netuší, kolik subjektů tam půjčuje peníze, je podle něj neudržitelná.

"Nicméně zůstává několik oblastí, které je nezbytné změnit, aby samotná regulace zafungovala a aby to vedlo ke snížení objemu neférových, predátorských úvěrů na českém trhu," dodal.

Nová právní úprava řeší zejména nekalé obchodní praktiky a nízkou odbornost a důvěryhodnost některých distributorů úvěrů.

Návrh proto zvyšuje nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Dosud je toto podnikání živností, kterou může vykonávat prakticky kdokoli (nyní více než 60.000 osob).

Návrh reguluje vstup do odvětví u zprostředkovatelů a nebankovních poskytovatelů úvěrů a klade vyšší nároky na jejich odbornost.

Česká leasingová a finanční asociace, která sdružuje největší poskytovatele úvěrových produktů, vítá zpřísnění podmínek pro poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů.

Souhlasí třeba se záměrem, aby oprávnění k poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů udělovala Česká národní banka. Současně ale poukazuje na nepřiměřenost některých požadavků.

Jde třeba o požadavek na maturitní či vyšší vzdělání k provozování činnosti poskytovatele či zprostředkovatele úvěrů pro spotřebitele, a to včetně jejich zaměstnanců.

Po schválení zákona Parlamentem by měl vstoupit v účinnost během prvního pololetí 2016. Podle Sobotky by do tří měsíců od účinnosti zákona měli všichni, kdo dnes půjčují peníze, požádat o licenci ČNB.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»