Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda schválila tzv. Magnitského zákon.

Umožní jí uvalovat sankce.

Vláda schválila tzv. Magnitského zákon.

autor. JURIS REAL, ČTK

Umožní jí uvalovat sankce.

Česká republika možná bude moci uvalovat národní sankce na jednotlivce i subjekty dopouštějící se závažného protiprávního jednání v mezinárodním kontextu, které nebyly dosud zařazeny na sankční seznam Evropské unie.

Vláda na včerejším zasedání schválila návrh nového sankčního zákona, který předložil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Návrh nyní poputuje do Sněmovny, ministr doufá, že se předlohu podaří schválit zrychleně už v prvním čtení.

Dotčeným bude stát moci např. zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek.

Předloha má zároveň vytvořit právní základ pro zařazování subjektů na sankční seznam EU z podnětu České republiky. Kabinet v programovém prohlášení avizoval termín přijetí takzvaného Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv do konce roku 2023, ruská invaze na Ukrajinu ale přiměla vládu k urychlení přípravy předlohy.

Lipavský novinářům sdělil, že očekává, že ČR zaměří pozornost na subjekty z Ruska a Běloruska, které se podílejí na válce na Ukrajině a z nějakých důvodů ještě nejsou na sankčních seznamech EU.

Národní sankční seznam bude spravovat jeho úřad. Podle ministra zákon určuje jasně mantinely toho, co může být sankcionováno.

"Opírá se to do velké míry o evropskou legislativu, která má velmi detailně vypracované sankční režimy. Zároveň to poskytuje jistotu, že takto přijaté sankce budou v souladu s právem Evropské unie," dodal.

"Na sankčním zákoně, který zajistí lepší ochranu lidských práv, jsem poctivě pracoval čtyři roky a zákon jsem předložil vládě. S Pirátskou stranou jsme slíbili, že tento zákon prosadíme, a slib plníme. Lidská práva jsou a budou naší prioritou," uvedl předtím Lipavský na twitteru.

Na základě zákona by se mohla provádět cílená vnitrostátní restriktivní opatření přijímaná na základě rozhodnutí České republiky, která vycházejí z bezpečnostních zájmů země a jejichž účelem je udržení nebo obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti, ochrany základních lidských práv a boje proti terorismu. "Tedy i v případech, kdy se restriktivního opatření nepodaří dosáhnout na úrovni Evropské unie nebo je jeho schvalování zdlouhavé," informoval resort v předkládací zprávě.

Zákon stanoví podmínky, za nichž mohou být dotčené subjekty na vnitrostátní sankční seznam zapsány, a umožňuje uplatnit vůči nim i jiné sankce, než které jsou uvedeny na sankčním seznamu EU.

Předloha současně zakotvuje mechanismus přípravy návrhů na zařazení subjektů na evropský sankční seznam z podnětu ČR.

Národní sankční zákon má být úzce spjat s předpisy EU, které vymezují sankcemi postižitelné jednání a stanoví uplatnitelná omezující opatření.

To znamená, že při realizaci nového sankčního zákona bude ČR vázána právě předpisy EU a nebude moci postihovat jednání jiné, než které vymezuje evropská legislativa.

Zároveň pokud bude některý subjekt zařazen na vnitrostátní seznam ještě předtím, než ČR podá návrh k zařazení na seznam unijní, bude bezodkladně podán návrh právě na vložení daného subjektu na sankční seznam EU.

Pokud následně sankcionovaný subjekt bude na evropský seznam zařazen, bude zápis na vnitrostátní seznam zrušen v případě, že evropské sankce budou stejného rozsahu jako ty vnitrostátní.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»