Provozuje:
Juris Real Estate

Vloni přibylo statisticky nejvíce obyvatel v metropoli.

Bytů je pro ně přitom ale žalostně málo.

Vloni přibylo statisticky nejvíce obyvatel v metropoli.

autor. JURIS REAL

Bytů je pro ně přitom ale žalostně málo.

Nejvyšší meziroční přírůstek obyvatel má podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) Praha a okolí.

Dlouhodobě se tedy potvrzuje, že nové byty jsou potřeba nejvíce právě zde. V loňském roce se podle společné analýzy Central Group, Trigema a Skanska Reality prodalo v Praze přibližně 6 650 nových bytů a z toho více než 1 200 z nich připadá na Central Group, jenž je tak největším rezidenčním stavitelem a investorem nové bytové výstavby v zemi.

Počet obyvatel České republiky vzrostl meziročně o 25 tisíc. Podílela se na tom zejména migrace, protože se do České republiky přistěhovalo o 20 tisíc lidí více, než se vystěhovalo.

Zatímco v celém tuzemsku se počet obyvatel ať již přirozenou cestou nebo stěhováním meziročně zvýšil jen nepatrně, v hlavním městě byl tzv. přírůstek obyvatel více než 13 tisíc osob.

Takto velký skokový nárůst nezaznamenali statistici ČSÚ v žádném jiném kraji naší země. Výrazný nárůst zaznamenal i Středočeský kraj, kde se počet obyvatel zvýšil o více než 12 tisíc. Nejvíce se na růstu podílely okresy Praha-východ a Praha-západ, tedy okresy v zázemí Prahy.

Naopak nejdramatičtější úbytek obyvatel byl v Moravskoslezském kraji, odkud se lidé hojně stěhovali. Celkem se v tomto kraji snížil počet obyvatel o téměř 3 500 osob.

Statistickou zajímavostí bezesporu je, že celkem v ČR výrazně přibylo seniorů nad 65 let věku. Meziročně o 3 procenta. Děti ve věku 0–14 let zaznamenaly nárůst o 1 procento. Celkem se narodilo 112,7 tisíce dětí, což je nejvíce za posledních šest let.

Statistiky ČSÚ zaznamenávají pouze přirozený pohyb obyvatel (narození, úmrtí) a oficiální stěhování, tedy včetně změny trvalého bydliště.

Statistiky nemohou počítat s migrací obyvatel, kteří se sice přistěhují do ČR či přestěhují v rámci České republiky, ale nezmění své trvalé bydliště.

Reálná čísla tak budou zejména u hlavního města ještě mnohem vyšší. Např. Strategický plán Prahy počítá s tím, že se zde počet obyvatel do roku 2030 zvýší až o 160 tisíc. Logicky tedy bude potřeba výrazně rozšířit bytový fond a tedy i celkovou nabídku nových bytů v metropoli.

Pokud se odhady ve Strategickém plánu Prahy vyplní a tempo povolovacích procesů nových staveb se výrazně nezrychlí, bytů bude velký nedostatek.

Developeři a investoři jsou přitom schopni výstavbu nových bytů kapacitně realizovat. Podle analýzy Central Group jsou již dnes v hlavním městě v různé fázi přípravy desetitisíce bytů.

Jenže pouze třetina z nich se při aktuálním tempu povolovacího procesu dostane na trh v následujících pěti letech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»