Provozuje:
Juris Real Estate

Výběr kvalitní realitní kanceláře

Jestliže plánujete prodat byt a celou transakci svěřit expertům, mezi hlavní kritéria volby patří jméno vybrané společnosti, pověst, velikost i zkušenosti.

Výběr kvalitní realitní kanceláře

autor. JURIS REAL

Jestliže plánujete prodat byt a celou transakci svěřit expertům, mezi hlavní kritéria volby patří jméno vybrané společnosti, pověst, velikost i zkušenosti.

Obrátit se můžete na samostatnou kancelář, jež má jednu dvě pobočky, zpravidla ve větších městech. Nebo zvolit reaitku, která patří do tzv. franšízy, což je síť prodejců, kteří si od mateřské firmy koupili licenci, musí dodržovat její pravidla, ale jinak pracují nezávisle. Takových kanceláří přibylo v ČR za poslední roky několik stovek, většina z nich má licenci některé firmy z USA, kde je tento princip nejrozšířenější. Mezi franšízovými realitními sítěmi v ČR je asi nejznámější Remax s více než stovkou poboček, dále pak sítě Evropa, Century 21, nedávno sem vstoupila společnost Coldwell Banker a již několik let na trhu působí taktéž Realitní společnost České spořitelny, která je jedinou bankovní realitní franšízovou sítí na zdejším trhu.

Realitní společnost České spořitelny měla původně i vlastní pobočky, ale nakonec přechází výhradně na princip franšízy, kdy riziko neúspěchu de facto nesou majitelé licencí. A ty nejsou v případě reaitek zrovna levné - např. Evropa nabízela dle dostupných informací licenci od 300 tisíc korun, Coldwell Banker chtěl až půl milionu korun a Century 21 nedávno v tisku vyčíslila náklady na první rok provozu na 800 tisíc až 1, 5 milionu korun včetně licence. Vysoké vstupní poplatky mají mj. částečně odfiltrovat ty, kdo v makléřině vidí relativně snadný a rychlý zisk, aniž by dokázali odhadnout své možnosti. Jenže ani to někdy nestačí, mj. proto, že na stejném principu a podstatně levněji nabízejí spolupráci i menší, ne tak zavedené sítě, kde tato pojistka chybí. "Spotřebitel má velký výběr a v případě, že požaduje nějakou službu, je doslova bombardován realitními agenty a makléři. Konkurenční prostředí bude mít vliv i na postupný růst kvality služeb. Bude to však zřejmě ještě nějakou chvíli trvat. Poměrně razantní nárůst makléřů s sebou nese v mnoha případech i nízkou kvalitu, slabou odbornost i problémy s etickým chováním," hodnotí kvalitu práce makéřů pro server reality Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří České republiky. Problémy může zhoršovat i skutečnost, že tuzemská legislativa nevyžaduje, aby realitní makléř měl nějakou akreditaci s přesně danými nároky na odbornost. To je dobrovolná věc každého z nich a je na realitkách, co od svých prodejců nebo kupců licencí požadují.

Někteří lidé jsou mylně přesvědčeni, že franšíza je cosi jako odborná asociace sdružující jednotlivé realitní kanceláře, ale tak tomu není. Navíc klientům ani sázka na známou firmu, na známé jméno ještě nemusí vyjít. "Zkoušeli jsme prodat dům po babičce přes franšízovou pobočku známé realitní sítě, vypadalo to hodně profesionálně, měli dobře zařízenou kancelář v nejbližším městě, velkou nabídku nemovitostí, k nimž přidali i tu naši. Jenže ji nedokázali skoro rok prodat, to se nám povedlo až díky spolupráci s místní malou kanceláří, která zřejmě lépe znala zdejší trh," popisuje svou zkušenost Blanka Kovářová z Dolního Poberouní. Přesto se franšízových poboček není podle generálního sekretáře Asociace realitních kanceláří Jana Borůvky třeba bát. "Kvalita služeb realitní kanceláře nesouvisí s tím, zda se jedná o individuální či síťovou realitku. Důležitá je především zkušenost makléře, hlavně délka jeho praxe," míní Borůvka. Právě na zkušenosti by se proto lidé, kteří chtějí přes takovou RK koupit či prodat nemovitost, měli ptát především. "Ač nás oslovuje mnoho zájemců, pečlivě si mezi nimi vybíráme, neboť kvalita franšízantů je pro nás i pro klienty zcela zásadní," uvedl před časem Miloš Červenka z Realitní společnosti České spořitelny.

Přestože se přinejmenším některé velké realitky snaží makléře za jejich finanční prostředky vyškolit, může se stát, že člověk narazí na sice vzdělaného člověka, kterému však bude chybět cit pro obchod. Navíc hodně záleží na faktu, v čem je vlastně budoucí makléř školen. Podle Novotného z asociace realitek se totiž vzdělávání makléřů ve franšízách poněkud liší od toho v klasických realitních kanceláří. "Většina velkých franšíz, které do ČR přicházejí, jsou původem z USA a od toho se také odvozuje vzdělávání franšízantů. Převážně se věnují komunikaci s klientem a marketingu," říká Novotný. Klasické kanceláře naopak začínají tím, že se zaměří na odbornost a znalost právních norem a dalších věcí, které souvisejí s realitními transakcemi. Posléze teprve přichází nadstavba týkající se psychologie jednání s klientem. Každý člen asociace musí mít základní realitní vzdělání, které odpovídá rekvalifikačnímu kurzu schválenému ministerstvem školství. Navíc by měl v každé kanceláři pracovat alespoň jeden člověk s certifikátem realitního makléře, který získá po absolvování příslušného kurzu (s využitím Wallerová, R. Prodej jakou realitní kancelář vybrat? Mimořádná příloha MF DNES-DNES reality, dne 15. 6. 2012, s. 4-6.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»