Provozuje:
Juris Real Estate

Výbory PS načtou pozměňovací návrhy k novele zákona o myslivosti v dubnu.

Pozměňovací návrhy k novele zákona 449/2001 Sb., o myslivosti projednají sněmovní výbory na konci dubna. Dne 30. března to uvedl zpravodaj novely poslanec David Pražák. Předloha se nyní nachází ve druhém čtení.

Výbory PS načtou pozměňovací návrhy k novele zákona o myslivosti v dubnu.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

Pozměňovací návrhy k novele zákona 449/2001 Sb., o myslivosti projednají sněmovní výbory na konci dubna. Dne 30. března to uvedl zpravodaj novely poslanec David Pražák. Předloha se nyní nachází ve druhém čtení.

Některé z pozměňovacích návrhů jsou již známé, např. snaha o zmenšení vlastních honiteb na 250 hektarů ze současných 500 hektarů nebo snaha o to, aby vlastníci a pachtýři honebních pozemků s mysliveckým lístkem mohli na těchto pozemcích lovit zvěř.

Předloha má mj. pomoci bránit škodám způsobeným zvěří na lesních a jiných porostech. Úřady např. nově nebudou muset každých pět let nechávat vypracovávat posudky, aby se zjistilo, kolik má být v honitbě zvířat.

Lovci také podle novely nebudou muset předkládat tzv. markanty – např. spodní čelisti, ocas nebo obě uši od ulovené zvěře jako doklad plnění plánu lovu. Nové povinnosti by byly podle Ministerstva zemědělství příliš drahé a náročné.

Tyto nové úkony, které ale zatím nezačaly ani platit, stanovila předloňská změna zákonů. Měla by platit od letošního podzimu, vláda se nyní snaží, aby ani tato část novely platit nezačala.

Ministerstvo zemědělství se problematická ustanovení snaží změnit mimo jiné elektronizací evidence myslivosti. Ulovená zvířata se budou muset evidovat mobilní aplikací, na které bude muset být nahrané celé tělo. Současně se novelou zákona ruší papírové výkazy, vše bude elektronické.

Podle předkládané novely se nebudou také určovat tzv. normované počty zvěře v dané honitbě. Stát se bude vyjadřovat k plánu lovu pouze v případě, že se zjistí, že zvířata působí v lokalitě příliš velké škody.

Bude-li les v honitbě nadměrně poškozován zvěří, bude uživatel honitby tuto skutečnost povinen zohlednit při tvorbě plánu lovu a plán oproti minulému roku zvýšit, uvedla vláda v důvodové zprávě.

Náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Patrik Mlynář uvedl, že většina pozměňovacích návrhů nekoliduje s ministerským plánem, ale jde nad jeho rámec.

Podle expertů je třeba vypracovat celý nový myslivecký zákon, předkládaná úprava má být jenom záchranou nepodařené legislativy.

Naopak zástupci privátních vlastníků lesů, soukromých zemědělců nebo ekologických organizací si představují větší změny už nyní.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»